Kerry vyzval vodcov Iraku na zjednotenie, inak pomoc USA neuspeje

Americký minister zahraničia John Kerry vyhlásil, že pomoc Spojených štátov Iraku proti vzbúrencom bude účinná, len ak sa irackí vodcovia zjednotia.

15.06.2014 07:13
John Kerry Foto: ,
John Kerry.
debata (25)

Kerry v telefonickom rozhovore so šéfom irackej diplomacie Hošjarom Zibarím tiež vyzval Irak, aby bez odkladu ratifikoval výsledky aprílových volieb a rýchlo vytvoril novú vládu, informovala agentúra Reuters.

"(Kerry) zdôraznil (irackému) ministrovi zahraničia, že pomoc USA bude úspešná iba v prípade, že irackí vodcovia budú ochotní zabudnúť na spory a prijmú koordinované, efektívne kroky na vytvorenie národnej jednoty. Len tak možno čeliť hrozbe ISIL (Islamského štátu v Iraku a Levante), "uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničia.

Minister Kerry v rozhovore so svojím náprotivkom Zibarím tiež naliehal na ratifikáciu výsledkov volieb z 30. apríla. V hlasovaní získal podľa predbežných údajov najviac parlamentných kresiel blok existujúceho irackého premiéra Núrího Málikího, ktorý bude zrejme zostavovať novú vládu.

Predbežné výsledky boli zverejnené v polovici mája, tie konečné ale majú byť oznámené, keď volebná komisia vyrieši podané sťažnosti. To podľa nej môže trvať niekoľko týždňov.

Iracká armáda pokračuje v protiofenzíve, spomalila postup rebelov

Iracká armáda pokračuje v protiofenzíve a posilňuje obranu metropoly Bagdadu, ku ktorému sa nebezpečne blížia sunnitskí radikáli z ISIL. Tí v posledných dňoch dobyli veľkú časť severozápadu krajiny.

Washington v sobotu oznámil, že vysiela do Perzského zálivu svoju lietadlovú loď USS George HW Bush, čo by malo poskytnúť prezidentovi Barackovi Obamovi viacero vojenských alternatív, keby sa situácia v Iraku naďalej zhoršila. Pripravený pomôcť irackej vláde je aj šiitský Irán a podľa prezidenta Hasana Rúháního by Teherán dokonca mohol zvážiť spoluprácu s dlhoročným nepriateľom Spojenými štátmi.

Boje sa teraz očakávajú predovšetkým v oblasti Bagdadu, od ktorého sú povstalci vzdialení menej než 100 kilometrov. Hovorca vedenia ISIL v sobotu vyzval sunnitských vzbúrencov, aby pochodovali na Bagdad a na neďaleké mesto Karbalá, ktoré patria k najsvätejším miestam šiitov. Vládnym jednotkám by v obrane malo pomôcť okolo 4 200 dobrovoľní­kov, ktorí sa údajne už dostavili do náborových stredísk v metropole.

Už v piatok iracká armáda oslobodila mesto Sámarra, ktoré rebeli z ISIL v tomto týždni obsadili, a podľa agentúry AFP sa vládne jednotky plánujú dostať späť pod svoju kontrolu stratený Tikrít ležiaci 45 kilometrov severne od Sámarry.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #john kerry #ISIL