Kráľovná Alžbeta je v prieskume popularity až za Williamom

Britská kráľovná Alžbeta II. napriek sobotňajšej verejnej oslave svojich 88. narodenín prenechala vrcholnú priečku v rebríčku popularity svojmu vnukovi.

15.06.2014 15:14
Princ William Foto: ,
Britský princ William.
debata (2)

Prieskum spoločnosti ComRes, ktorý zverejnil denník Sunday Mirror, ukázal náskok piatich percentuálnych bodov v prospech princa Williama. Kráľovná je favoritkou 63 percent opýtaných, jej vnuk má 68 percent priaznivcov.

S veľkou dvadsaťpercentnou stratou je za kráľovnou jej syn a Williamov otec, princ Charles. Aj on sa ale v rebríčku umiestnil pred volenými britskými politikmi. Starosta Londýna Boris Johnson získal podporu 41 percent opýtaných a je jediným, kto sa v popularite kráľovskej rodine aspoň priblížil.

Premiérovi Davidovi Cameronovi vyslovilo podporu len 28 percent Britov a vodcovi protieurópskej opozície Nigelovi Farageovi 26 percent. Za nimi nasledujú labouristický šéf Ed Miliband a minister zahraničia William Hague. Na chvoste je s 13 percentami liberálnodemo­kratický vicepremiér Nick Clegg.

Z prieskumu preferencií politických strán vyšli najlepšie labouristi s podporou 34 percent opýtaných, s dvojpercentnou stratou sa za nimi umiestnili konzervatívci. Farageho protiimigračná Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) je tretia s 18 percentami a liberálni demokrati štvrtí so siedmimi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #Kráľovná Alžbeta