Pápež pôjde na prvú návštevu po Európe do Albánska

Prvá cesta pápeža Františka po Európe povedie do Albánska. Hlava katolíckej cirkvi tam v septembri vzdá hold tým, ktorí trpeli za komunizmu.

15.06.2014 15:45
Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol... Foto: ,
Pápež František.
debata (5)

František to oznámil počas nedeľnej tradičnej modlitby Anjel Pána na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne. Albánsko bolo desiatky rokov jednou z najizolovanejších krajín sveta.

Jednodňovú cestu do Tirany, hlavného mesta jednej z najchudobnejších európskych krajín, František uskutoční 21. septembra. Chce tak „podporiť krajinu, ktorá dlho trpela následkami ideológie minulosti“, povedal.

Bývalý albánsky komunistický diktátor Enver Hodža krajinu v roku 1967 vyhlásil za prvý ateistický štát na svete. Mnoho mešít, kostolov a knižníc s duchovnou literatúrou vtedy zničili a množstvo moslimských a kresťanských duchovných úrady pozatýkali.

Komunistický režim sa v Albánsku zrútil v roku 1992. Nasledujúci rok túto balkánsku krajinu navštívil vtedajší pápež Ján Pavol II. František od svojho zvolenia vlani v marci uskutočnil dve zahraničné cesty do Brazílie a na Blízky východ.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Albánsko