Šéf poľskej banky žiadal za pomoc vláde odchod ministra

Guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka v nedeľu poprel, že by pred rokom žiadal odvolanie vtedajšieho ministra financií výmenou za pomoc banky vláde pri riešení ekonomických problémov krajiny.

15.06.2014 21:52
debata

Belka takto reagoval na zverejnený zvukový záznam súkromného rozhovoru medzi ním a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom. V ňom vyslovil požiadavku zbaviť funkcie vtedajšieho ministra financií Jaceka Rostowského.

Jeho odchod z vlády sa stal realitou o niekoľko mesiacov neskôr, pričom hospodársky výkon krajiny sa v porovnaní so stavom spred roka výrazne zlepšil. Belka však tvrdí, že jeho slová vo zverejnenom niekoľkominútovom úryvku dvojhodinovej konverzácie sú vytrhnuté z kontextu a odmieta obvinenia z prekročenia právomocí.

Okolnosti vyhotovenia záznamu rozhovoru v jednej v varšavských reštaurácií zostávajú nejasné. Týždenník Wprost však prisľúbil viac informácií v pondelok. Vyjadril by sa k celej veci mal aj premiér Donald Tusk. Guvernér totiž má byť nezávislým činiteľom, ktorého volí parlament a menuje prezident.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #banka