Kenskí militanti zavraždili desiatky ľudí

Minimálne 48 ľudí prišlo v Keni o život pri útoku somálskych ozbrojencov, ktorí v turistickom letovisku Mpeketoni na pobreží Indického oceánu prepadli policajnú stanicu a banku a podpálili tiež pár hotelov. Podľa agentúry AP o tom informoval tamojší Červený kríž a miestne úrady.

16.06.2014 08:37
Somálsko Foto:
Príslušníci militantného zoskupenia aš-Šabáb.
debata

K útoku sa doteraz nikto neprihlásil, kenské úrady ale tvrdia, že za ním stoja somálski islamisti z hnutia Šabáb.

Dráma sa v tridsaťtisícovom meste Mpeketoni v blízkosti ostrova Lamu na pobreží Indického oceánu odohrala v nedeľu neskoro večer, keď podľa úradov veľa ľudí sedelo pri televízii, aby sledovalo majstrovstvá sveta vo futbale. Do mesta vtrhlo približne päťdesiat ozbrojencov, ktorí zaútočili na miestne hotely – najmenej tri z nich zapálili a oheň založili aj na benzínovej pumpe. Požiar zachvátil aj policajnú stanicu, odkiaľ útočníci podľa serveru BBC získali zbrane a autá.

Podľa hovorcu kenskej armády Emmanuela Chirchira útočníci tiež strieľali po ľuďoch v uliciach a potom ušli.

Keňa bojuje s vlnou teroristických útokov, ktoré jej úrady pripisujú somálskym islamským radikálom a stúpencom somálskeho militantného hnutia Šabáb.

Milície Šabáb bojujú proti somálskej vláde v snahe vytvoriť v krajine prísnu formu islamského práva šaría. Spáchali už niekoľko teroristických útokov na území Kene v odvete za kenskú účasť na vojenskej medzinárodnej misii, ktorú na pomoc vláde v Somálsku vyslala Africká únia. Najkrvavejšia bolo minuloročné prepadnutie obchodného centra v Nairobi, pri ktorom zomrelo 67 ľudí.

V máji mnoho západných krajín pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu varovalo svojich občanov, aby do Kene necestovali. Upozornenie sa vtedy týkalo práve pobrežných oblastí v okolí prístavu Mombasa. Veľká Británia dokonca svojich turistov evakuovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #islamisti #keňa #aš-Šabáb