Šéfa OSN znepokojujú správy o vraždení vojakov v Iraku

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok označil za "hlboko znepokojujúce" správy z Iraku, kde sunnitskí militanti hromadne popravujú vojakov, ktorých zajali v rámci boja proti silám slúžiacim vláde pod vedením šíitov. Podľa jeho vyhlásenia, v ktorom spomenul fundamentalistickú skupinu Islamský štát v Iraku a Levante, tieto informácie "zdôrazňujú, aké naliehavé je postaviť páchateľov takýchto zločinov pred súd".

16.06.2014 12:50
Irak, vojaci, poprava, zbraň, Foto:
Irackí vojaci v zajatí
debata (10)

Pan varuje iracké náboženské skupiny pred rétorikou podnecujúcou ku konfliktu, keďže by to mohlo mať vážne dôsledky pre celý región, a víta „rozumné“ slová šíitského ajatolláha Alího Sistáního o potrebe zachovania jednoty Iraku.

Zástupca duchovného pritom v piatok vyzval Iračanov, aby sa chopili zbraní a bránili krajinu pred povstalcami postupujúcimi smerom k hlavnému mestu. Šéf svetovej organizácie naopak vyzýva irackých politických, vojenských i náboženských lídrov, aby zabránili svojim nasledovníkom v aktoch pomsty. Medzinárodné spoločenstvo by sa malo zasa zjednotiť a preukázať solidaritu s Irakom v období, keď čelí „vážnej bezpečnostnej výzve“, vyhlásil Pan.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová v piatok vyjadrila „krajné znepokojenie“ nad správami o vojnových zločinoch v Iraku, kde sa v uplynulých dňoch rozmáha povstanie sunnitských fundamentalistov. Pillayovej úrad v súvislosti s postupom fundamentalistov hlási hromadné popravy, znásilnenia, zabíjanie z pomsty či ostreľovanie civilistov.

Prvý súhrnný odhad hovorí o niekoľkých stovkách mŕtvych a tisícke zranených. Za hlboko znepokojujúce Pillayová považuje informácie, podľa ktorých bojovníci ako aj oslobodení a následne vyzbrojení väzni aktívne hľadajú a zabíjajú nielen vojakov a policajtov, ale taktiež civilistov považovaných za ľudí blízkych vláde pod vedením šíitov.

Situácia v Iraku sa výrazne zhoršila začiatkom minulého týždňa, keď povstalecká skupina Islamský štát v Iraku a Levante prevzala kontrolu nad rozsiahlymi časťami krajiny a začala sa približovať k Bagdadu.

Podľa najnovších informácií z pondelka je v rukách fundamentalistov už aj mesto Tal Afar blízko severnej hranice so Sýriou, kde žije okolo 200-tisíc ľudí. Po minulotýždňovom obsadení druhého najväčšieho mesta Mósul údajne utieklo zo svojich domovov až pol milióna ľudí.

Spojené štáty už vyslali do Perzského zálivu tri bojové lode, pričom pomoc prisľúbil aj susedný šíitsky Irán, s ktorým Irak pred 30 rokmi viedol krvavú vojnu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Irak #OSN #Mósul #Pan Ki-mun #šiiti #popravy #sunniti #ISIL