Porošenko po zabezpečení hranice s Ruskom vyhlási prímerie

Ukrajina vybuduje na hraniciach s Ruskom moderné prostriedky technickej ochrany, aby zastavila prenikanie proruských "diverzantov".

16.06.2014 14:35 , aktualizované: 20:55
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko.
debata (112)

Na tlačovej konferencii v Kyjeve to oznámil šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij. Ostrahu nebude zabezpečovať len pohraničná stráž na prechodoch, ukrajinská vláda vraj dostala za úlohu zaistiť ochranu hraníc s Ruskom po celej ich dĺžke. Ukrajina má pritom s Ruskom hranicu dlhú cez 1 900 kilometrov.

Prezident Petro Porošenko na schôdzi bezpečnostnej rady oznámil, že do konca tohto týždňa odštartuje realizáciu svojho mierového plánu vyhlásením prímeria na východe krajiny. Podmienkou je ale pevnejšia ochrana hraníc pred prenikaním zbraní, munície a povstaleckých posíl z Ruska.

„Priepustnosť hraníc je jedinou prekážkou prímeria. Akonáhle budú hranice uzavreté, okamžite môžeme vyhlásiť zastavenie paľby,“ povedal Porošenko. Napomôcť Porošenkovmu plánu má podľa Parubija „jednostranná demarkácia“ rusko-ukrajinskej hranice s použitím technických prostriedkov a „zložitých inžinierskych systémov“, ktorých financovanie zaistí vláda čerpaním peňazí zo štátneho rozpočtu.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Ihor Kolomojskyj v minulých dňoch vyvolal na Ukrajine pozornosť svojim návrhom, aby Ukrajina na hraniciach s Ruskom vybudovala prakticky nepriepustnú bariéru. Jej súčasťou by okrem monitorovacích systémov bol obrí oceľový plot nabitý prúdom, ostnatý drôt a široké priekopy kombinovaný so zátarasami. Ochranný val by bol po celej dĺžke zamínovaný.

Kolomojskyj, ktorý patrí k najbohatším ukrajinským miliardárom, je ochotný projekt financovať. Projekt by vraj stál okolo sto miliónov eur. Kolomojského „železná opona“ by podľa oligarchu chránila „len“ hranice medzi Ruskom a Luhanskou, Doneckou a Charkovskou oblasťou, teda asi 1 200 kilometrov.

Parubij počas dňa na tlačovej konferencii nespresnil, či je Porošenkov plán na ochranu hraníc identický s projektom Kolomojského. Povedal len, že vláda teraz musí zostaviť harmonogram výstavby a plán financovania. Prezident vydal príkaz, aby ochrana hraníc bola posilnená v čo najkratšom čase, povedal šéf bezpečnostnej rady.

Proruskí separatisti obsadili budovu banky v Donecku

Ozbrojení separatisti v pondelok obsadili budovu centrálnej banky v Donecku, bašte východoukrajinského regiónu, kde sú aktívni proruskí vzbúrenci. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa ozbrojencov strážiacich budovu sa na mieste konali rokovania, ktoré majú zladiť činnosť banky, daňovej správy a oblastné pokladnice pod dozorom samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

„Nechceme platiť dane Kyjevu, chceme si ich nechať pre seba,“ vyhlásil pre agentúru AFP jeden z ozbrojencov, ktorý sa predstavil ako Oleksandr Maťušin. Podľa neho nielenže polícia nebránila obsadeniu budovy, ale dokonca separatistom pomáhala.

Donecká radnica počas dňa vyzvala obyvateľov mesta, v ktorom žije milión ľudí, aby sa vyhli štvrti, kde stojí centrálna banka. „Doprava je zablokovaná“, uviedol tamojší starosta vo vyhlásení.

V Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny operujú proruskí separatisti od marca. V apríli začala proti ním ukrajinská armáda ofenzívu. Boje si vyžiadali viac ako 300 mŕtvych.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina