Teroristi Bagdad nedobyjú, tvrdí expert

"George Bush nesie väčšinu zodpovednosti za rozbitie Iraku. Barack Obama menšiu vinu za to, že sa o krajinu nezaujímal. Všetci príslušníci politických elít sú do istej miery vinní,“ povedal pre Pravdu o konflikte s teroristickou organizáciu Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) odborník z Atlantickej rady Ramzy Mardini, ktorý sídli v Jordánsku.

17.06.2014 11:00
Irak, suniti, šiíti, Bagdad Foto: ,
Šiitskí bojovníci v meste Basra. V súvislosti s úspechmi sunitskej skupiny ISIL sa Irak podľa expertov stáva jadrom konfliktu medzi dvoma moslimskými sektami.
debata (4)

Iracký minister zahraničných vecí Hošjár Zabarí uviedol, že Mosul v rukách ISIL je smrteľná hrozba pre krajinu. Súhlasíte s ním?
Nie, je to prehnané tvrdenie. Pád Mosulu je skutočne znepokojivý. Teroristom sa podarilo oslobodiť tisíce väzňov a z bánk ukradli stovky miliónov dolárov. Z ISIL sa stáva čoraz vplyvnejší hráč. Nedokáže však obsadiť Bagdad. Na juhu krajiny si neudrží pozície, i keď tam môže útočiť. ISIL postupuje v sunitských oblastiach. Bagdad má šiitskú bezpečnostnú infraštruktúru. Jej členovia budú bojovať. Okrem toho Irán a šiitské milície nikdy nedopustia, aby ISIL obsadil Bagdad.

Aké dosahy na celý región môže mať dianie v Iraku?
Irak je jadrom šiitsko-sunitského delenia v oblasti. Prívrženci oboch moslimských siekt pôsobia aj mimo krajiny. Náboženské delenie je veľmi ostré. Narastajúcim problémom však je, že to v regióne vytvára priestor pre neštátnych aktérov. Slabosť miestnych bezpečnostných inštitúcií vedie z vyššiemu riziku medzinárodného terorizmu. Pre USA je teraz hlavným problémom, čo s radikálnymi skupinami v priestore, ktorému nikto nevládne. Sýria a Irak sa stavajú súčasťou jedného náboženského konfliktu. Potrebujú preto aj spoločný politický prístup.

Bola by riešením zmena hraníc?
Môže k tomu dôjsť. Dá sa povedať, že najbližšie k samostatnému štátu by mohli mať Kurdi. Nemyslím si však, že je to riešenie problému. Skôr by to vytvorilo ďalšie starosti. Ak sa zmenia hranice, bude to reakcia na momentálne dianie. Nebude však možné vrátiť sa k stavu predtým.

Kto je vinný za dianie v Iraku? George Bush, Barack Obama, Núri Malíkí, Irán, Saudská Arábia? Či všetci?
Nie je možné ukázať prstom na jediného vinníka. Irán, Saudská Arábia a Turecko reagovali na realitu, ktorú spôsobila americká invázia. Bush nesie väčšinu zodpovednosti za rozbitie Iraku. Obama menšiu vinu za to, že sa o krajinu nezaujímal. Iracké problémy sú zase väčšie ako len premiér Malíkí. Všetci príslušníci politických elít sú do istej miery vinní.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #šiiti #sunniti #islamskí militanti