Ukrajina schválila návrh na posilnenie hraníc s Ruskom

Ukrajinský parlament schválil prezidentský návrh na posilnenie ochrany hraníc s Ruskom. Vláda má počas mesiaca zabezpečiť, aby hraničné priechody do Ruska boli uzavreté.

17.06.2014 11:37 , aktualizované: 18:08
debata (104)

Pozemná hranica na východe Ukrajiny má byť zabezpečená podľa rovnakých štandardov, ako vonkajšie hranice Európskej únie. Uzavreté majú byť aj prechody z Ukrajiny do separatistického moldavského Podnesterska, ktoré kontroluje ruská armáda. Ukrajinská hranica s Ruskom je dlhá takmer 2 000 kilometrov.

Návrh na posilnenie pohraničnej stráže a uzavretie hraničných priechodov prešiel parlamentom až na druhýkrát. V prvom hlasovaní sa zaň vyslovilo 203 poslancov, potrebných bolo pritom 226 hlasov. Pri opakovanom hlasovaní už návrh prešiel väčšinou 261 hlasov.

Prezident Petro Porošenko v pondelok na stretnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany oznámil, že do konca tohto týždňa odštartuje realizáciu svojho mierového plánu vyhlásením prímeria na východe krajiny. Podmienkou je ale pevnejšia ochrana hraníc pred prenikaním zbraní, munície a povstaleckých posíl z Ruska.

Napomôcť Porošenkovmu plánu má „jednostranná demarkácia“ rusko-ukrajinskej hranice s použitím technických prostriedkov a „zložitých inžinierskych systémov“, ktorých financovanie zaistí vláda čerpaním peňazí zo štátneho rozpočtu.

Počet prechodov na hranici s Ruskom sa má znížiť, o ich počte rozhodne vláda. Zo štátneho rozpočtu majú byť tiež uvoľnené prostriedky na zvýšenie počtu príslušníkov pohraničnej stráže. Rusko proti chystanej zmene hraničného režimu protestovalo. Šéf zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov agentúre Interfax povedal, že Rusko „jednostrannú demarkáciu“ hraníc neuznáva a je presvedčené, že pripravované ukrajinské opatrenia „odporujú všetkým normám medzinárodného práva“.

Ukrajina zastavila vojenskú spoluprácu s Ruskom

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zastavil spoluprácu s Ruskom v oblasti zbrojného priemyslu. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS. Podľa expertov sa nariadenie dotkne 79 ukrajinských a 859 ruských zbrojných firiem.

Porošenko nariadenie ukončiť spoluprácu vydal na pondelkovom zasadnutí ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany, povedal ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema televízii ICTV. „Od tohto dňa sme prakticky ukončili spoluprácu s Ruskou federáciou vo vojenskopriemy­selnej sfére,“ konštatoval.

Jarema pripomenul, že predseda ukrajinskej Najvyššej rady Oleksandr Turčynov už predtým podpísal výnos nariaďujúci prerušenie vojenskej spolupráce s Ruskom a dodávok zbraní do Ruska. Tento dokument však povoľuje spoluprácu pri výrobe tovaru, ktorý má okrem vojenského aj civilné využitie, napríklad vrtuľníkových motorov.

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin uviedol, že Moskva už pripravuje plán nahradenia dovozu vojenského materiálu z Ukrajiny. „Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu 10. júna predložilo vojenskopriemy­selnej komisii návrh plného ukončení importu z Ukrajiny,“ napísal na svojej stránke na Facebooku Rogozin v reakcii na utlmenie ukrajinsko-ruskej vojenskej spolupráce.

Rusko už od sovietskej éry spolupracuje s ukrajinskými podnikmi pri výrobe raketovej a leteckej techniky, lodí a ťažkých zbraní. Ruský prezident Vladimir Putin však v apríli vyhlásil, že Rusko dokáže počas poldruha až 2,5 roka nahradiť straty z prípadného zastavenia zbrojnej spolupráce s Ukrajinou. Ukrajinský zbrojný priemysel ale stratu ruského trhu podľa šéfa Kremľa neprežije, pretože iný odbyt zaistený nemá.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Petro Porošenko #zbrojný priemysel