Ruské námorníctvo má vo výzbroji jadrovú ponorku triedy Jaseň

Ruské vojenské námorníctvo v utorok zaradilo do výzbroje prvú viacúčelovú jadrovú ponorku novej triedy Jaseň. Informovala o tom ruská tlačová agentúra ITAR-TASS. Jadrové ponorky triedy Jaseň sú navrhnuté tak, aby dokázali vystreliť škálu rakiet dlhého doletu vybavených jadrovými hlavicami a účinne napádať ponorky, hladinové bojové plavidlá aj pozemné ciele. Ponorka by mala byť vyzbrojená až 24 strelami a tiež torpédami a mínami.

17.06.2014 14:15
debata (5)

Najmodernejšia ruská jadrová ponorka Severodvinsk je dlhá 120 metrov, môže sa potopiť do hĺbky 600 metrov a plávať rýchlosťou okolo 57 kilometrov za hodinu. Posádka má 85 námorníkov, napísala agentúra ITAR-TASS.

Práce na Projekte 885, konštrukcii ponorky triedy Jaseň, sa začali už v roku 1993 v najväčších ruských lodeniciach Sevmaš v severoruskom Severodvinsku. V lodeniciach Sevmaš vznikajú v súčasnosti aj nové strategické ponorky triedy Borej, ktoré rovnako ako ponorky triedy Jaseň patria ku štvrtej generácii.

Ruská flotila prechádza v posledných rokoch veľkou modernizáciou. Podľa marcovej správy ruského ministerstva obrany vojenské námorníctvo tento rok zaradí do výzbroje vyše štyridsať nových plavidiel, okrem iného ponorky, vojnové lode a pomocné plavidlá.

Veliteľ vojnového námorníctva admirál Viktor Čirkov v utorok vyhlásil, že armáda už pracuje na ponorkách piatej generácie, ktoré budú vyzbrojené robotmi. „Bojové schopnosti viacúčelových jadrových a konvenčných ponoriek budú v budúcnosti zdokonalené zahrnutím robotických systémov,“ povedal Čirkov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #vojsko #námorníctvo #atómové zbrane #ponorky