Pohreb diktatúry Maďarov nespojil

Maďari pred 25 rokmi symbolicky zabili klinec do rakvy komunistického režimu, premiér Viktor Orbán však tvrdí, že proti nemu musel bojovať ďalších dvadsať rokov...

17.06.2014 15:40
Andrej Kiska, Miloš Zeman, János Áder,... Foto: ,
Prezidenti Slovenska, Poľska, Maďarska, Nemecka a Česka (zľava) Andrej Kiska, Bronislaw Komorowski, János Áder, Joachim Gauck a Miloš Zeman vzdávajú poctu mučeníckemu premiérovi maďarskej revolúcie z roku 1956 Imre Nagyovi pri jeho hrobe v Budapešti.
debata

Pondelkové štvrťstoročie si prišli do Budapešti pripomenúť prezidenti štyroch krajín vrátane Slovenska. Pre Andreja Kisku to bola prvá zahraničná cesta v úlohe hlavy štátu. Kým štátnici z visegrádskej štvorky a Nemecka si výročie dôstojne uctili, pre maďarskú vládu a opozíciu to bola ďalšia príležitosť na slovné prestrelky.

Pre Maďarov 16. jún 1989 nie je to isté, čo 17. november 1989 pre Slovákov a Čechov. V ich kalendári niet jedného jediného kľúčového dátumu, o ktorom by sa dalo povedať, že práve ten zlomil komunistickému režimu väzy. V „najveselšom baraku východného bloku“ sa prevrat udial postupne. Rok po odstúpení dlhoročného komunistického vládcu Jánosa Kádára nové stranícke vedenie bez väčšieho vzdoru vzdávalo pozíciu za pozíciou, až kým zmena ústavy v októbri 1989 formálne spečatila prechod od totality k demokracii.

Šestnásty jún 1989 považujú historici za okamih katarzie, keď si Maďari uvedomili neodvratnosť zmeny režimu. Štvrť milióna ľudí sa vtedy zišlo na budapeštianskom Námestí hrdinov na pietnej rozlúčke s Imre Nagyom a ďalšími mučeníkmi revolúcie roku 1956. Nagyovo telo po poprave zahrabali do neoznačeného hrobu. Jeho exhumáciu a dôstojné znovupochovanie sa komunistický režim pokúšal vydávať za gesto národného zmierenia. Väčšina smútočných rečníkov to v prejavoch pri katafalkoch rešpektovala. Najmladší z nich, čerstvo vyštudovaný právnik Viktor Orbán, sa však odmietol mierniť. „Konečne som chcel vysloviť to, čo sa nik neodvážil,“ zaspomínal si vo včerajšom rozhovore pre nemecký denník Bild. „Nie preto, že by som bol najodvážnejší. Ani nie preto, že by som bol najmúdrejší. Ale preto, že som bol najmladší. Ten, kto je mladý, uvažuje radikálne a odmieta tabu,“ dodal.

Z úst Orbána vtedy prvý raz verejne zaznela požiadavka na stiahnutie sovietskych okupačných vojsk. Spoluzakladateľ Fideszu, prvého režimom tolerovaného nekomunistického mládežníckeho združenia, bol radikálny aj pri hodnotení reformných komunistov. Na rovinu povedal, že jeho generácia nemá nič spoločné s piatimi vystavenými truhlami Nagya a jeho druhov. Prisvojil si však šiestu truhlu – prázdnu, ktorá mala symbolizovať bezmenných mučeníkov. Tá podľa Orbána skrývala komunistami ukradnutú budúcnosť mladých. „V tejto truhle leží aj našich budúcich dvadsať – či ktovie koľko rokov,“ vyhlásil.

Fidesz, ktorý sa zo združenia mladých radikálnych liberálov postupne zmenil za národne konzervatívnu stranu, to dnes vydáva za prezieravé proroctvo. Orbán totiž tvrdí, že až drvivou porážkou ľavice vo voľbách na jar 2010 a následným prijatím novej ústavy sa dokončila zmena režimu. „Musím uznať: naši protivnícki mali talent na udržanie si moci,“ povedal maďarský premiér pre Bild. „Stálo ma to dvadsať rokov, kým sme ich definitívne porazili,“ dodal s tým, že zmena sa dovŕšila, až keď Maďarsko, „ako posledný postkomunistický štát Európy prijalo novú ústavu.“

Demokratická opozícia práve prijatie novej ústavy považuje za zlomový bod návratu k autoritárskemu režimu. „V roku 2010 prišli páni, nie na tankoch, ale so zneužitím moci pošliapali to, čo Maďari v roku 1956 žiadali a v roku 1989 uskutočnili: právnu istotu, demokraciu, väčšinovú kultúru rešpektovania názorov menšiny,“ vyhlásil nový dočasný líder socialistov József Tobás. „Krajina ešte nikdy nebola taká vzdialená od ušľachtilých cieľov päťdesiateho šiesteho a osemdesiateho deviateho ako po Orbánových štyroch rokoch,“ citovala ho agentúra MTI.

Liberálna únia Spolu – Dialóg pre Maďarsko, ktorú pred tohtoročnými voľbami založil expremiér Gordon Bajnai, Orbánovi vyčíta, že jadrovým paktovaním s Moskvou zradil odkaz mučeníka, na pohrebe ktorého svojou rečou svojho času vstúpil na politickú scénu. „Imre Nagy by sa musel obracať v hrobe, keby videl, čo robí Viktor Orbán: za misu šošovice predal nezávislosť Maďarska Rusom,“ cituje z vyhlásenia bajnaiovcov MTI.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #komunizmus #Andrej Kiska