Ukrajinský prezident chystá krátkodobé jednostranné prímerie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že armáda dočasne preruší paľbu na východe Ukrajiny, aby umožnila separatistom zložiť zbrane či opustiť krajinu. Informovala o tom agentúra Interfax.

18.06.2014 09:09 , aktualizované: 16:20
Angela Merkelová, Petro Porošenko, Vladimir Putin Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin na snímke s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
debata (66)

Ukrajinský minister obrany Michajlo Koval uviedol, že prímerie sa začne „v priebehu budúcich niekoľkých dní“. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov tento krok označil za zatiaľ nedostatočný a jeden z vodcov separatistov Denis Pušilin ho považuje za ďalšie populistické vyhlásenie.

„(Realizácia mierového plánu) sa začne mojím rozkazom na jednostranné prerušenie paľby. Potom bez meškania musíme získať podporu mierového plánu od všetkých účastníkov bojov v oblasti Donbasu,“ vyhlásil Porošenko.

Počas krátkeho prímeria musia separatistov odzbrojiť a v regióne musí byť nastolený poriadok. Tým, ktorí zložia zbrane a nedopustili sa ťažkých zločinov, chce prezident udeliť milosť.

Teraz podľa agentúry Interfax prebiehajú podrobné prípravy na realizáciu mierového plánu. „Kľúčovým prvkom je zabezpečovanie hraníc. Existujú obrovské riziká, že prerušenie paľby zneužijú zločinci,“ konštatoval Porošenko.

Porošenko tiež sľúbil zmeny v ukrajinskej ústave, ktoré by viedli k decentralizácii krajiny. To je podľa neho jeden z predpokladov riešení krízy na juhovýchode Ukrajiny.

„Očakávame, že vo veľmi krátkom čase podporí tento mierový plán mnoho účastníkov konfliktu. Očakávame, že budú oslobodení rukojemníci a že budú vyprázdnené obsadené budovy,“ vyhlásil prezident.

Teraz podľa agentúry Interfax prebiehajú starostlivé prípravy k realizácii mierového plánu. „Kľúčovým prvkom je zabezpečenie hraníc. Existujú obrovské riziká, že prerušenie paľby zneužijú zločinci,“ konštatoval Porošenko.

Ukrajinský prezident už predtým v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou požiadal Európsku úniu a Spojené štáty, aby pomohli s posilnením kontroly štátnej hranice. V súčasnosti ide o vytvorenie desaťkilometrovej nárazníkovej zóny, píše agentúra Interfax.

Ruský prezident Vladimir Putin a Porošenko sa v utorok neskoro večer telefonicky spojili, aby prediskutovali možnosť prímeria medzi Kyjevom a separatistami na východe Ukrajiny ako aj usmrtenie dvojice ruských novinárov v nepokojnej oblasti.

Podľa vyhlásenia Kremľa sa rozhovor „dotýkal témy“ prímeria, na ktoré Moskva už dlhšie vyzýva, čo v pondelok podporil aj Porošenko. Putin zároveň vyjadril znepokojenie nad stratou dvoch pracovníkov ruskej štátnej televízie, ktorí zahynuli pri paľbe medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami blízko mesta Luhansk. Porošenko vyjadril svoju sústrasť a ubezpečil Putina, že Kyjev udalosť prešetrí a prijme opatrenia na ochranu novinárov, uvádza Kremeľ.

Separatisti povstali proti centrálnej vláde v apríli po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča a následnom pripojení polostrova Krym k Ruskej federácii. Odvtedy v dôsledku bojov zahynuli už desiatky vládnych vojakov, povstalcov ako aj civilistov. Porošenko sa od svojho nástupu do funkcie 7. júna snaží o upokojenie situácie. Jeho návrhy zahŕňajú ústavné zmeny na decentralizáciu moci a zaistenie práv prevažne rusky hovoriaceho obyvateľstva východnej Ukrajiny. Ozbrojenci však zatiaľ odmietajú rokovať a zložiť zbrane.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko