V USA popravovali, prvýkrát od trýznivého umierania väzňa

V Spojených štátoch sa v noci na stredu uskutočnili dve popravy, prvé od usmrtenia odsúdenca za trýznivých okolností v apríli v štáte Oklahoma. Najvyšší súd v oboch prípadoch zamietol v utorok žiadosť o odklad, ktorú advokáti zdôvodňovali tým, že nie je známe presné zloženie a pôsobenie smrtiacej látky. Tentoraz sa podľa väzenskej správy popravy uskutočnili bez komplikácií, smrť vždy nastala za desať minút po zavedení smrtiacej látky do tela odsúdeného, ako sa predpokladalo.

18.06.2014 12:35
popravy, USA, protesty, trest smrti Foto: ,
Episkopálny biskup Robert Wright (vľavo) a reverend Joseph Shippen protestujú proti poprave Marcusa Wellonsa pred väznicou.
debata (3)

V štáte Georgia popravili okolo 6:00 SELČ 58-ročného vraha Marcusa Wellonsa, ktorý v roku 1989 znásilnil a zaškrtil 15-ročnú dievčinu. Asi hodinu po tom v štáte Missouri injekcia so smrtiacou látkou ukončila život 43-ročného Johna Winfielda, ktorý v roku 1996 zabil dve priateľky svojej bývalej partnerky, ktorú zrejme zo žiarlivosti postrelil tak, že oslepla.

Vrah Clytton Lockett umieral trištvrte hodinu

Koncom apríla vyvolala v Spojených štátoch pohoršenie trýznivá poprava usvedčeného vraha 19-ročnej dievčiny Clyttona Locketta. Nespokojnosť vyjadril aj prezident Barack Obama. Tridsaťosemročný muž bol popravený injekciou s nevyskúšanou zmesou smrtiacich látok. Lockett pri poprave trpel kŕčmi, zatínal zuby a pokúšal sa dvíhať hlavu z lehátka. Až po 43 minútach od začatia popravy zomrel na infarkt.

„Vyšetrovanie katastrofálnej popravy v Oklahome sa ešte zďaleka neskončilo a celoštátne prehodnotenie všetkých procedúr (popráv) sa ešte len začalo. Vykonávanie ďalších popráv sa javí ako unáhlené, kým nevieme, čo sa v Oklahome urobilo zle a ako tomu predísť,“ povedal Richard Dieter, riaditeľ strediska DPIC, ktoré monitoruje výkony trestov smrti v USA.

V Spojených štátoch je na stredajší večer miestneho času (v noci na štvrtok SELČ) podľa agentúry Reuters plánovaná ďalšia poprava. Na Floride majú usmrtiť 63-ročného Johna Henryho, ktorý bol odsúdený za vraždu svojej ženy a päťročného syna v roku 1985.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #USA #popravy