Praha si pripomína 72. výročie smrti atentátnikov na Heydricha

Česko si 18. júna pripomína 72. výročie boja siedmich parašutistov s oddielmi SS a gestapa v pravoslávnom chráme Cyrila a Metoda v centre Prahy.

18.06.2014 15:32
Anthropoid, druhá svetová vojna, Reinhard Heydrich Foto:
Pamätník obetiam operácie Anthropoid, ktorého úlohou bolo zlikvidovať ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.
debata (2)

V kostole sa skrývali aj výsadkári, ktorí zlikvidovali ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Parašutisti sa niekoľko hodín bránili nacistickej presile a až v bezvýchodiskovej situácii väčšina z nich spáchala samovraždu.

Hostia, medzi ktorými bolo aj niekoľko vojnových veteránov, sa po zaznení slovenskej aj českej hymny (výsadok Anthropoid tvorili Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš) presunuli do kostola, kde na piedestáli horelo sedem sviečok. Spolu s Gabčíkom a Kubišom totiž v kostole padlo päť ďalších parašutistov. Minister obrany Martin Stropnický pri spomienke na udalosti spred 72 rokov povedal, že aj „následné obete v Lidiciach sú súčasť toho všetkého, že sú to rovnakí hrdinovia ako tí parašutisti. Akcia bola veľmi dôležitá preto, aby sme urobili výrazné gesto odboja, a toto tým gestom určite bolo. Ani ich životy azda neboli zmarené zbytočne, vďačíme im za to, že dnes existuje Česká republika“. Stropnický ďalej pripomenul, že Británia a Francúzsko prestali uznávať mníchovskú dohodu až po útoku na Heydricha.

Dvadsiateho siedmeho mája 1942 spáchali Gabčík s Kubišom atentát na Heydricha. Nad celým územím protektorátu bol vyhlásený výnimočný stav. Ako odplatu za atentát nacisti vypálili 10. júna 1942 dedinu Lidice. O život prišlo 340 obyvateľov. Informoval portál iDNES.cz.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #Nacisti #druhá svetová vojna #SS