Iracký premiér Málikí ohlásil ofenzívu proti islamistom

Islamskí radikáli v stredu zaútočili na rafinériu v severoirackom meste Bajdží a podľa zdrojov agentúry Reuters ju majú zo 75 percent pod kontrolou.

18.06.2014 16:14
Irak, rafinéria Foto: ,
Ropná rafinéria v Bajdží na snímke z roku 2009.
debata

Iracká armáda to ale poprela a podľa televízie CNN získala Bajdží späť. Premiér Núrí Málikí v televízii ohlásil protiofenzívu proti radikálom.

„Máme situáciu v Tall Afare, Sámare a Bajdží pod kontrolou,“ povedal armádny hovorca na tlačovej konferencii prenášanej televíziou. Tvrdil, že väčšina oblastí v okolí Tall Afare je oslobodená a že radikáli v Bajdží boli porazení.

Rafinériu podľa zamestnancov zasiahla v noci mínometná paľba a bola počuť streľba. Podľa Reuters mali radikáli dopoludnia v rukách výrobné jednotky aj administratívnu budovu, teda tri štvrtiny rozsiahleho komplexu. Prevádzku podniku od utorka zastavili a zahraniční zamestnanci boli evakuovaní.

V Bajdží sa spracováva ropa ťažená na severe Iraku. Dve ďalšie a väčšie rafinérie sú južne od nej. Vedenie podniku sa rozhodlo kvôli zlej bezpečnostnej situácii prevádzku zastaviť už v utorok, aby predišlo zásadným škodám. Bajdží leží asi 200 kilometrov severne od Bagdadu na ceste medzi metropolou a Mosulom. Ten minulý utorok dobyli radikáli z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) a postupujú ďalej na juh k hlavnému mestu. O dobytie Bajdží sa pokúsili už pred týždňom.

V televízii v stredu vystúpil premiér Málikí a povedal, že vláda sa po porážke minulý týždeň ujala iniciatívy a že udalosti z minulého týždňa pomohli Iračanom obnoviť národnú jednotu. „Boli sme schopní zastaviť útok a ničenie. Zahájili sme protiofenzívu,“ povedal Málikí. Obrátil sa tiež na vodcu irackých kmeňov a vyzval ich, aby „sa odvrátili od vrahov a zločincov, ktorí šíria program diktovaný zo zahraničia“.

Podľa agentúry AFP sa však islamistom podarilo na severe krajiny dobyť niekoľko dedín v severnej provincii Saláhaddín. O život pritom prišlo asi 20 civilistov.

Už v utorok úrady avizovali, že výpadok rafinérie v Bajdží, ktorá na domáci trh dodávala niečo vyše štvrtinu petroleja, benzínu a vykurovacieho oleja, bude treba nahradiť dovozom. Dlhodobá odstávka sa prejaví v prerušovaní dodávok elektrického prúdu, ťažkosťami v zásobovaní pohonnými hmotami, čo prispeje k chasu v Iraku, napísala AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #islamisti