Líbya: Vláda žiada USA, aby jej vrátili útočníka z Bengází

Líbya v stredu odsúdila nedávnu operáciu amerických špeciálnych jednotiek, počas ktorej zatkli muža podozrivého zo zorganizovania krvavého útoku na americký konzulát.

18.06.2014 18:59
debata (9)

Podľa súčasných vládcov krajiny tým Američania narušili líbyjskú suverenitu. Líbyjský minister spravodlivosti Salíh al-Marghání trvá na tom, že zadržaného podozrivého militanta Ahmada Abú Chatalláha musia Spojené štáty vrátiť a musí byť súdený v Líbyi.

„Nikto nás o ničom vopred neinformoval,“ uviedol Marghání. Chatalláha podľa neho líbyjské bezpečnostné zložky hľadali už dlhšie a mal by byť súdený doma. Postup USA prostredníctvom svojho hovorcu skritizovalo aj líbyjského ministerstvo zahraničných vecí. „Tento útok na líbyjskú suverenitu sa stal v čase, keď sa Bengází zmieta vo viacerých problémoch,“ uviedlo.

Chatalláha zadržali v rámci špeciálnej operácie ešte v nedeľu. Má ísť o kľúčovú osobu stojacu za útokom z 11. septembra 2012, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec Christopher Stevens ako aj traja ďalší Američania. Na útoku sa mal Chatalláh osobne podieľať. Podľa oficiálneho stanoviska Pentagonu sa momentálne nachádza v rukách Američanov na bezpečnom mieste mimo Líbye. Prezident Barack Obama už vyhlásil, že bude čeliť „plnej váhe“ amerického právneho systému.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Líbya #USA #Benghází