Nový španielsky kráľ má byť záchranca monarchie

Španielsko robí skromnú slávnosť historického významu. Nový kráľ Felipe VI. (v slovenčine sa zrejme ustáli prepis Filip VI.) sa vo štvrtok ujal moci bez pompéznosti.

19.06.2014 07:52 , aktualizované: 11:36
španielsky kráľ Felipe VI. Foto: ,
Španielsky kráľ Felipe VI. s manželkou, kráľovnou Letiziou a dcérami pozdravujú obyvateľov Madridu z balkónu Kráľovského paláca.
debata (4)

Felipe dopoludnia zložil v parlamente slávnostnú prísahu a bol formálne vyhlásený za hlavu štátu. Španielsko má nového vládcu po 39 rokoch panovania Juana Carlosa.

Po prísahe v parlamente Felipe VI. v prejave poďakoval svojim rodičom a načrtol svoju predstavu budúcnosti krajiny. Pri zložení prísahy ho v parlamente sledovali iba španielski politici, lebo monarchov, prezidentov a premiérov zo zahraničia nepozvali. Nastupujúci kráľovský pár, Felipeho a jeho ženu Letiziu, privítal premiér Mariano Rajoy.

Deň plný ceremónií sa začal dopoludnia odovzdaním červeného pásu ako symbolu vrchného veliteľa ozbrojených síl, ktorý Felipe VI. prijal z rúk odstupujúceho panovníka.

V programe chýba bohoslužba v katedrále, večerné nebo nerozžiari ohňostroj. Na veľký deň v Madride má vlastne upozorniť len vojenská prehliadka, po ktorej Felipe VI. s manželkou Letiziou zamávali z balkóna kráľovského paláca.

Pod úspornú ceremóniu sa zjavne podpísali dve okolnosti. Nový panovník sa chce zrejme vyhnúť pompe v čase, keď sa milióny Španielov ešte nespamätali z dosahov hospodárskej krízy a myšlienka zrušenia monarchie získava čoraz viac stúpencov. Denník ABC je však presvedčený, že skromný nástup kráľa je nezmysel. „Španielsko premárni príležitosť vyslať svoj imidž do zahraničia. Taká šanca sa nemusí naskytnúť najbližšie desaťročia,“ zdôraznili noviny.

Vzostup antimonarchistov

Pred Felipem VI. budú hlavne stáť dve výzvy. Snaha Katalánska o vyhlásenie nezávislosti a množiace sa rady odporcov panovníckeho štátneho zriadenia. „Počas posledných 20 rokov sa popularita monarchie prepadla z rekordných 75 percent na historické 38-percentné minimum,“ upozornilo nedávno madridské Stredisko sociologického výskumu.

Nový španielsky kráľ Felipe VI. s kráľovnou...
Španielska princezná Leonor (vľavo) so sestrou,...
+15Španielska kráľovná Sofia objíma svoju vnučku,...

Rozpočet kráľovského dvora nie je závratný (7,7 milióna eur ročne) na to, aby ľudia hovorili o vyhadzovaní peňazí do vzduchu; skôr im prekáža správanie niektorých predstaviteľov monarchie. Dnes už bývalý panovník Juan Carlos¤I. vyvolal v roku 2012 pobúrenie, keď vysvitlo, že v čase, keď veľa Španielov strácalo zdroj obživy, odletel do Afriky na drahú poľovačku na slony. Nasledovalo obvinenie manžela jeho dcéry, že spreneveril až šesť miliónov eur určených na charitu.

Zdá sa, že hlavnú cieľovú skupinu, ktorú by mal Felipe VI. presvedčiť o zmysle zachovania monarchie, tvoria mladí ľudia. Politický analytik Rafa Rubio poukazuje na to, že otázka podpory je záležitosť generácií. „Monarchiu podporujú takmer všetci bez ohľadu na politické zafarbenie, ktorí ju zažívali v praxi. Títo ľudia však starnú a nahrádzajú ich mladší, ktorí ju nechápu,“ poznamenal Rubio pre agentúru Reuters.

Starší Španieli si pamätajú, ako Juan Carlos¤I. po smrti diktátora Franca priviedol krajinu k demokratickým voľbám a ako sa neskôr postavil proti pokusu o štátny prevrat. O ich vnukoch to, samozrejme, nemôže platiť. Medzi mladými je veľa takých, ktorí sa prihovárajú za zmenu konštitučnej monarchie na parlamentnú republiku. „Vo vekovej skupine 18 – 29 rokov sa to vzťahuje na 60 percent opýtaných,“ informovala o svojom prieskume agentúra Sigma Dos. Výrazná časť novej generácie môže vnímať monarchiu ako prežitok alebo ako nepotrebnosť.

Otázka Katalánska

Felipe VI. preberá žezlo po otcovi v roku, keď sa chystá dôležité hlasovanie, ktoré ohrozuje celistvosť štátu. „Najvážnejšou politickou výzvou nového kráľa bude rozhodnutie katalánskej vlády o vypísaní referenda o nezávislosti,“ upozornila stanica BBC. Rozhodovať sa má 9.¤novembra napriek tomu, že centrálna vláda v Madride a aj ústavný súd označili zámer Katalánska za protizákonný.

Keby sa Katalánci odhodlali jednostranne vyhlásiť samostatnosť, Španielsko by sa ocitlo v ťažkej situácii. „Felipe VI., ktorý hovorí po katalánsky a región dobre pozná, môže zohrať úlohu v tom, že pomôže politickým lídrom nájsť konštruktívnu cestu von z krízy, ktorá tlie dlhú dobu,“ nazdáva sa BBC.

Juan Carlos I. sa rozhodol prenechať moc, pretože mu pribudli zdravotné problémy a ako 75-ročný si povedal, že nastal čas mať oveľa mladšieho kráľa. A to znamená aj plného elánu. „Nechcem, aby syn chradol ako princ Charles,“ podotkol údajne podľa novín El Mundo.

(Následník na britský trón má 65 rokov, Felipe¤VI. je o 20 rokov mladší.) Určite však nie sú ďaleko od pravdy tí, čo si myslia, že Juana Carlosa¤I. ovplyvnil aj pohľad na Katalánsko a na klesajúcu podporu monarchie. Jeho syn má šancu uspieť pred obidvomi výzvami.

Ešte ako princovi mu v poslednom čase zvykli v prieskumoch vysloviť sympatie viac ako dve tretiny opýtaných. Ako nový kráľ má na svojej strane väčšinu Španielov v zásadnej veci – podľa Sigma Dos sa takmer tri pätiny obyvateľstva nazdávajú, že dokáže obnoviť poškodenú prestíž panovníckej rodiny.

Nový španielsky panovník Felipe VI.

  • Má 45 rokov. Narodil sa ako jediný syn a v poradí tretie dieťa dnes už bývalého kráľa Juana Carlosa I. a kráľovnej Sofie. Bol pokrstený ako Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia.
  • Časť vzdelania nadobudol v zahraničí – na strednú školu chodil v Kanade. Univerzitný diplom získal v Madride, kde vyštudoval právo. Spolu s rodnou španielčinou ovláda angličtinu, francúzštinu a katalánčinu.
  • Hovorí sa, že do výberu ženy na celý život mu zasahovali rodičia, ktorým sa nepozdával jeho vzťah so španielskou šľachtičnou, lebo jej matka bola závislá od kokaínu, a s nórskou modelkou, pretože predvádzala spodnú bielizeň. S neskoršou manželkou Letiziou sa zasnúbil v novembri 2003.
  • Zosobášil sa v máji 2004. Má dve dcéry – princezné Leonoru a Sofiu. Mladšia mala v apríli sedem rokov, staršia oslávi deviate narodeniny v októbri.
  • Je čestný predseda viacerých nadácií a združení, ktoré sa venujú hlavne pomoci v sociálnych oblastiach. Stojí aj na čele nadácie princa astúrskeho (jeho doterajší titul), ktorá udeľuje ocenenia za významné prínosy. Jedno z nich, za humanizmus, získal v roku 1997 niekdajší česko-slovenský prezident Václav Havel.

Nová španielska kráľovná Letizia

  • Má 41 rokov. Narodila sa novinárovi a zdravotnej sestre. Pôvodným menom sa volala Letizia Ortizová Rocasolanová.
  • V Madride vyštudovala žurnalistiku, ktorej sa potom venovala počas celej pracovnej kariéry. Robila pre noviny, neskôr v tlačovej agentúre a nakoniec sa dostala na televízne obrazovky. Pokrývala napríklad prezidentské voľby v USA v roku 2000 a o rok neskôr vysielala reportáže z New Yorku z miesta teroristických útokov. Do zásnub s princom Felipem bola hlásateľka televízneho spravodajstva.
  • Prvý raz sa zosobášila v roku 1998 so stredoškolským učiteľom. Hoci do manželstva vstúpila po desať rokov trvajúcom vzťahu, už o rok sa rozviedla. S prvým mužom nemala žiadne dieťa.
  • pôvodom stať členkou kráľovskej rodiny. Ukázalo sa však, že hlavne šarmom a milým správaním si získala sympatie väčšiny obyvateľstva.
  • Keďže prvý sobáš mala civilný, mohol sa uskutočniť cirkevný obrad. Za princa Felipeho sa vydala v madridskej katedrále.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #kráľ #Felipe VI.