Poľský prezident podporil predčasné voľby

Poľský prezident Bronislaw Komorowski vo štvrtok podporil myšlienku predčasných parlamentných volieb v prípade, že nebude možné inak vyriešiť krízu po zverejnení kompromitujúceho rozhovoru medzi ministrom vnútra a guvernérom centrálnej banky.

19.06.2014 15:30
Bronislaw Komorowski, Poľsko Foto: ,
Poľský prezident Bronislaw Komorowski
debata (1)

Podľa jeho vyjadrenia počas návštevy mesta Lowicz je potrebné „v obzvlášť nepríjemných situáciách najprv rozhýbať normálne orgány“, ak by sa to však „ukázalo byť nemožným, treba sa zamerať na mechanizmus demokratických volieb“.

O vypísaní predčasných volieb hovoril vo štvrtok aj poľský premiér Donald Tusk, podľa ktorého sa tak môže stať v priebehu „niekoľkých alebo viacerých týždňov“, pokiaľ by sa „kríza dôvery príliš prehĺbila“. Zatiaľ však nevidí dôvod, prečo by mal odstúpiť.

Predmetom odhalenia v týždenníku Wprost je obsah súkromného rozhovoru medzi guvernérom centrálnej banky Marekom Belkom a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom, kde nevyberaným spôsobom hovoria o svojich kolegoch a potrebe odvolať vtedajšieho ministra financií, čo sa neskôr naozaj stalo.

Zatiaľ čo mnohých Poliakov nahrávka z júla 2013 príliš nerozrušila, zahraniční investori začali spochybňovať dôveryhodnosť poľskej centrálnej banky ako inštitúcie nezávislej od vlády.

Poľský vicepremiér a predseda jednej zo strán vládnej koalície Janusz Piechocinski ešte v stredu vyhlásil, že ako reakciu zvažuje predčasné parlamentné voľby. Podľa stredajšieho vyjadrenia Komorowského by mali politickí lídri v terajšej situácii uvažovať o rezignácii.

Poľská polícia a štátna prokuratúra v stredu uskutočnili zásah v sídle týždenníka Wprost po tom, ako im redaktor odmietol vydať záznam, ktorého vyhotovenie v jednej z varšavských reštaurácií vyšetrujú ako trestný čin.

Premiér Tusk vyzýva Wprost a iné médiá, aby zverejnili všetky tajné nahrávky rozhovorov medzi politikmi, ak nejaké majú. Poľsko totiž podľa neho čelí „hlbokej kríze“ a kým nebude všetko zverejnené, štát bude nestabilný a jeho kabinet vydierateľný. Tuskova tlačová konferencia usporiadaná počas štátneho sviatku vyvolala špekulácie, že sa chystá oznámiť odvolanie jedného alebo viacerých predstaviteľov či dokonca vlastnú rezignáciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #Bronislaw Komorowski