Polícia zasiahla proti demonštrantom v Sao Paule

Násilnými stretmi demonštrantov s políciou sa skončila štvrtková protestná akcia v najľudnatejším brazílskom meste Sao Paulo. Demonštranti zapaľovali ohne a ničili autá a výklady, polícia proti nim použila slzný plyn. Podľa agentúry Reuters ide o jeden z najväčších protestov od začatia svetového šampionátu vo futbale.

20.06.2014 08:20
Brazília, Sao Paulo, protesty, demonštrácie Foto: ,
Protesty v Sao Paule
debata (1)

Na pochod, ktorý mal byť pripomienkou výročia začatia minuloročných masových protivládnych demonštrácií, vyrazilo na 1 300 ľudí. Sprvu pokojný protest však prešiel do násilnej akcie, keď začali skupiny maskovaných ľudí striekať sprejmi na autá, rozbíjať výklady obchodov a zapaľovať na uliciach ohne. Policajní ťažkoodenci na to reagovali zásahom proti demonštrantom.

„Tento protest nie je proti majstrovstvám, ale skôr je pripomienkou toho, čo sa stalo pred rokom,“ povedala agentúre Reuters účastníčka akcie, ktorá sa predstavila ako Ana.

Minuloročné demonštrácie sa začali ako protesty proti zvyšovaniu cestovného v mestských autobusoch a prešli do miliónových nepokojov obracajúcich sa proti sociálnej a vzdelávacej politike vlády. Niektorí ich organizátori sa vyhrážali, že počas šampionátu dôjde k podobne intenzívnym pouličným zhromaždením, za prvý týždeň majstrovstiev však polícia registrovala iba menšie akcie s účasťou desiatok až stoviek ľudí.

Štvrtkový protest sa podľa dostupných informácií zaobišiel bez zranení. Jeho účastníci barikádami zablokovali jednu z hlavných mestských dopravných tepien, ale vďaka tomu, že v Brazílii bol vo štvrtok sviatok, nevznikla v Sao Paule nijaká mimoriadna dopravná situácia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #polícia #demonštrácia #Sao Paulo