Radikáli v Iraku obsadili hraničný prechod do Sýrie

Sunnitskí radikáli v Iraku obsadili v noci na sobotu hraničný prechod na iracko-sýrskej hranici. Vojaci z pohraničného postu pri Kajme podľa agentúry Reuters opustili stanovište.

21.06.2014 14:44
Irak, vojak Foto: ,
Kurdský sniper v provincii Kirkúk.
debata (3)

Armáda však tvrdí, že má Kajm, ktorý leží na strategickej zásobovacie trase, stále pod kontrolou.

Ak sa potvrdia informácie o dobytie mesta, ide o prvý oficiálny prechod, ktorý majú v rukách islamisti z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL). Získali by tým možnosť prevážať ťažkú ​​bojovú techniku ​​medzi Irakom a Sýriou. Už desať dní postupujú severom Iraku a mieri k Bagdadu. Ich cieľom je zriadiť islamský štát na severe Iraku a Sýrie.

Agentúra Reuters napísala, že ozbrojenci z ISIL v piatok prišli do irackého Kajmu a vytlačili z neho tamojšiu posádku. Keď sa pohraničníci z neďalekého postu dozvedeli, že vojaci už mesto nechránia, opustili aj oni svoje pozície. Agentúra AP informovala, že v piatkových bojoch o Kajm zahynulo 30 vojakov.

Na severe padlo ako prvý do rúk ISIL minulý týždeň mesta Mosul v provincii Ninive. Kajm leží v južnejšie položenej provincii Anbar, ktorú ISIL obsadzuje postupne od začiatku roka. V Bagdade defilovali šíitskí dobrovoľníci pripravení bojovať proti ISIL. Ukázali bojovú techniku ​​vrátane áut s raketami. Hlási sa k duchovnému Muktadu Sadrovi, ktorého milície bojovali v čase zahraničnej invázie proti Američanom.

Agentúra AFP informovala tiež o bojoch v provincii Kirkúk. Proti sebe tam postavili dve skupiny radikálov. Podľa svedkov sa bojovníci organizácie Nakšabandí postavili proti ISIL kvôli sporu o cisterny s ropou. Ďalší svedkovia tvrdia, že sa ľudia z Nakšabandí odmietajú podriadiť ISIL. V boji prišlo o život 17 ľudí a AFP pripomína, že išlo zrejme o prvý väčší spor v koalícii islamistov postupujúcich zatiaľ spoločne Irakom.

ISIL nemá v rukách celú ropnú provinciu Kirkúk – väčšia časť držia kurské milície pešmergov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #sunniti