Kerry prišiel do Egypta podporiť nového prezidenta

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v nedeľu pricestoval na návštevu Egypta, počas ktorej rokoval aj s novozvoleným prezidentom Abd al-Fattáhom as-Sísím.

22.06.2014 18:46
John Kerry, Abd al-Fattáh as-Sísí Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí John Kerrya egyptský prezident Abdal-Fattáh as-Sísí.
debata (11)

Po vzájomnej schôdzke Kerry vyhlásil, že Washington bude „stáť pri egyptskom ľude v jeho boji za budúcnosť, akú si vyberú“. Zároveň však upozornil na dôležitosť dodržiavania slobody slova a práva v Egypte. Na tlačovej konferencii v Káhire potvrdil, že s as-Sísím absolvoval „otvorenú“ diskusiu o viacerých otázkach. Šéf americkej diplomacie ešte pred samotnou schôdzkou s as-Sísím vyjadril odhodlanie „úzko spolupracovať“ s novým prezidentom ako aj vládou v krajine. Egypt patrí k strategickým partnerom USA v regióne, čo má dokazovať aj Kerryho neohlásená cesta, ku ktorej prišlo tak krátko po as-Sísího inaugurácii.
Bývalý náčelník egyptskej armády as-Sísí začiatkom júna zložil prísahu a oficiálne sa tak ujal funkcie hlavy štátu na nasledujúce štyri roky. Májové prezidentské voľby, v ktorých si zabezpečil 97-percentnú podporu, mali ukončiť tri roky trvajúce nepokoje po páde režimu Husního Mubaraka. As-Sísí je pritom hlavnou postavou za minuloročným zosadením prvého demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího armádou v reakcii na masové opozičné protesty.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #Abd al-Fattáh as-Sísí