V Sýrii využívajú na boje aj pätnásťročné deti

Skupiny povstalcov v Sýrii najímajú do bojov aj pätnásťročné deti často pod zámienkou, že im poskytnú vzdelanie. Uvádza to správa, ktorú zverejnili ochrancovia ľudských práv z Human Rights Watch (HRW).

23.06.2014 10:30 , aktualizované: 11:30
debata

„Skupiny ako Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) najali deti a poskytujú im v rámci výučby tiež výcvik v zaobchádzaní so zbraňami. Poveruje ich tiež nebezpečnými úlohami vrátane samovražedných misií,“ píše sa v správe. Radikáli deti využívajú podľa agentúry AP tiež ako agentov, pomocníkov pri zabezpečovaní logistických a zdravotníckych úloh, ale tiež ako ostreľovačov.

Dokument sa opiera o výpovede 25 detí najatých v Sýrii. Bojovali v radoch ISIL, ale tiež Sýrskej slobodnej armády, frontu An-Nusrat alebo v kurdských oddieloch. Z bezpečnostných dôvodov HRW nepreverovali situáciu v milíciách, ktoré bojujú po boku sýrskej armády. Organizácia vyzvala všetky skupiny bojujúce v Sýrii, aby prestali deti využívať.

Mnohé z detí povedali, že sa nechali najať, aby mohli byť s priateľmi alebo príbuznými. Iné zase ako dôvod uvádzali, že sa sa v ich bydlisku bojovalo, takže rovnako nemohli chodiť do školy.

Všetkých 25 opýtaných boli chlapci, ale je známe, že Kurdi najímajú do svojich radov aj dievčatá a nechávajú ich strážiť kontrolné stanovištia. Jeden z veliteľov kurdských oddielov podľa agentúry AFP oznámil, že chce z bojiska vyradiť všetky osoby mladšie ako 18 rokov. Sýrska slobodná armáda priznala, že aj ona má vo svojich radoch deti.

Správa HRW upozorňuje, že využívanie detí v bojoch je vojnový zločin a že sa ho dopúšťajú aj tí, ktorí financujú takéto skupiny.

Sýrsky konflikt neprežilo od roku 2011 okolo 160-tisíc ľudí a podľa odhadov OSN najmenej 10-tisíc z nich boli deti. Na úteku sú milióny Sýrčanov a 5,5 milióna sýrskych detí nemôže chodiť do školy. Medzi utečencami, ktorí na jar dorazili k sýrskej hranici, bolo 8-tisíc detí bez rodičov.

EÚ rozšírila svoje sankcie voči Sýrii o 12 členov tamojšej vlády

Európska únia zmrazí majetok a zakáže vstup na svoje územie 12 ministrom sýrskej vlády. Rozhodli o tom v pondelok v Luxemburgu ministri zahraničia dvadsaťosmičky. Dôvodom je zodpovednosť týchto osôb za vážne porušovanie ľudských práv.

Konkrétne mená by mali byť známe v utorok po tom, čo bude rozhodnutie formálne uverejnené v únijnom vestníku, uviedla európska diplomatická služba.

Po pondelkovom rozhodnutí sa budú európske sankcie spustené v súvislosti s občianskou vojnou v Sýrii týkať 191 osôb. Majetok EÚ zmrazila celkom 53 právnickým osobám, vrátane Sýrskej centrálnej banky, ktoré majú byť spojené s reštriktívna politika režimu v Damasku.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun nedávno vyzval Radu bezpečnosti na uvalenie zbrojného embarga na Sýriu, jeho plán má však aj ďalšie body.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #deti #Sýria #sankcie #OSN #HRW