Ukrajinské atómové elektrárne nikoho neohrozujú

V súčasnosti máme na Ukrajine päť atómových elektrární. Z toho štyri sú v prevádzke a reaktorov je dovedna pätnásť, povedal pre Pravdu na nedávnom moskovskom medzinárodnom fóre Atomexport 2014 Gennadij Rjabcev, riaditeľ kyjevského Vedecko-výskumného strediska Psychea. Zároveň ubezpečil, že napriek napätej situácii v krajne nie je ohrozená bezpečnosť Ukrajincov ani Európy.

23.06.2014 11:00
Holandsko, Haag, summit, atómová bezpečnosť,... Foto: ,
Jadrová bezpečnosť bola aj témou atómového summitu na najvyššej úrovni na jar v Haagu.
debata (3)

Môžu sa protiruské sankcie USA a EÚ, kde sú v hre dodávky ruského plynu, odzrkadliť na zvýšení úlohy jadrovej energetiky na Ukrajine?
Nie, nemyslím si to. Musíme totiž rozlišovať výrobu elektriny a spotrebu plynu určeného ako palivo. Plyn sa nedá nahradiť napríklad v chemickom priemysle, ale ani v niektorých oblastiach metalurgie. Napokon máme veľa elektrární na plyn, ktorý sa všeobecne považuje za najekologickejší zdroj energie a aj v 21. storočí zostáva jednotkou.

Gennadij Rjabcev. Foto: Boris Latta, Pravda
Gennadij Rjabcev Gennadij Rjabcev.

Ako sa podľa vás ako Ukrajinca skončí kríza na juhovýchode krajiny?
Ak by do vnútropolitického konfliktu, ktorý sa začal koncom minulého roku, nezasahovali zvonku, tak Ukrajinci by už dávno problém vyriešili. Žiaľ, Ukrajina je dnes hranicou medzi oblasťami vplyvu USA a Ruska. A my za to platíme vysokú cenu. Ako potvrdzuje analýza, práve rieka Dneper tvorí pomyselnú hranicu medzi dvoma civilizáciami. Nie sme dnes subjektom, ale objektom medzinárodných vzťahov. Veľmi bolestivo sme prijímali zahraničnú podporu udalostí na Majdane z jednej strany. A dnes sa nám rovnako javí finančná a iná podpora síl na východe krajiny z druhej strany. Výsledkom je strata životov nevinných ľudí.

Sú atómové elektrárne aj na nepokojnom juhovýchode krajiny?
Záleží na tom, čo si predstavujete pod juhovýchodom Ukrajiny. Ak máte na mysli Doneckú a Luhanskú oblasť, tam nie sú jadrové objekty. Po černobyľskej tragédii sa postoj Ukrajincov k atómovej energetike veľmi zmenil. A dnes si preto nikto nedovolí ohrozovať bezpečnosť krajiny. Ľudí, ktorí v nej žijú, ale aj za jej hranicami.

Spomenuli ste Černobyľ. Nestala sa elektráreň a jej okolie turistickou atrakciou?
Žiaľ, áno. Na druhej strane však treba na vlastné oči vidieť priamo na mieste následky tragédie spôsobenej pochybením človeka, jeho nezodpovednosťou a prehnanou vierou vo vlastnú neomylnosť.

Aká je dnes situácia s výstavbou nového sarkofágu nad štvrtým poškodeným reaktorom?
V súvislosti s tým máme stále veľa otázok k európskym partnerom, ktorí nám sľubovali veľkú finančnú pomoc, ale zatiaľ ju neposkytli. V rovnakej situácii je aj realizácia dohody podpísanej medzi Ukrajinou a EÚ práve pre neplnenie záväzkov zo strany únie. Konkrétne sme nespokojní s prácou francúzskych firiem, s ktorými máme podpísanú dohodu o výstavbe nového sarkofágu. Ako sa ukázalo, nie sú také spoľahlivé, ako o nich hovorili pôvodné odporúčania. Jednoducho chýbajú peniaze.

Ukrajina však peniaze zo zahraničia dostáva. Aj keď je to na podporu súčasnej vlády v Kyjeve.
Zahraničnú finančnú pomoc potrebujeme aj na zachovanie bezpečnosti jadrových objektov nielen v najbližšej budúcnosti, ale aj desiatky rokov dopredu, a s tým si sami neporadíme.

Všetko zlé je vraj na niečo dobré. Pokračuje teda prílev odborníkov z celého sveta do tzv. svetového černobyľského laboratória?
Tragédia v Černobyle prinútila ľudstvo prehodnotiť postoj k bezpečnosti jadrových objektov. Sprísnila sa kontrola a zvýšila sa úroveň bezpečnostných systémov. Ako potvrdili udalosti vo Fukušime, dnes už iba veľmi vážne prírodné katastrofy môžu ohroziť spomínanú bezpečnosť atómových elektrární. Napriek tragédii v Japonsku bola tá naša v Černobyle neporovnateľne horšia.

Po Fukušime sa viaceré krajiny postavili chrbtom k jadrovej energetike.
Slušne povedané, neboli na to dôvody. Najmä Nemci sa v tomto smere zbytočne poponáhľali. Dnes vidíme opačný trend. Príklad Francúzska len potvrdzuje, že služby jadrových elektrární možno bezpečne a efektne využívať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová elektráreň #sankcie #Ukrajina #kríza na Ukrajine