Talianska polícia začala rozsiahlu raziu proti sicílskej mafii

Talianska polícia v pondelok v skorých ranných hodinách začala na Sicílii rozsiahlu akciu, pri ktorej má byť zatknutých až 95 členov ostrovnej mafie. Informovala o tom agentúra DPA. Akcia proti organizovanému zločinu prebieha pod krycím názvom Apokalypsa.

23.06.2014 12:00
debata (1)

Polícia má vraj v rukách takmer stovku zatykačov. Väčšina z nich je vystavená na trestné činy vydierania a členstva v organizovanej zločineckej skupine. Koľko podozrivých sa skutočne podarilo zatknúť, zatiaľ nie je jasné. Podľa denníka La Repubblica už však za mrežami skončil jeden z bossov sicílskej mafie Cosa Nostra Girolamo Biondini, ktorého talianska justícia prepustila z väzenia ešte len pred nedávnom. Biondini sa vraj v poslednom čase snažil pôsobiť veľmi nenápadne, žil ako obyčajný dôchodca a jazdil už len autobusom. V skutočnosti bol vraj však znovu hlavou časti sicílskeho podsvetia.

Cosa Nostra je sicílska mafia, ale aktivity vykazuje aj v Severnej a Južnej Amerike, Thajsku či Turecku. Jej štruktúra je veľmi voľná, skladá sa z jednotlivých rodín či klanov, ktoré ovládajú určité územie, mesto. Názov organizácie znamená „naša vec“.

Pri svojej sobotňajšej návšteve juhotalianskej Kalábrie ostro odsúdil mafiu pápež František. Jej členov exkomunikoval. Počas popoludňajšej omše pod holým nebom sa tiež pomodlil za obete násilia organizovaného zločinu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #polícia #pápež František #mafia #Sicília #razia