Sudánsku kresťanku odsúdenú na smrť prepustili

Sudánske úrady prepustili na slobodu ženu odsúdenú minulý mesiac na trest smrti za konverziu ku kresťanstvu.

23.06.2014 16:12 , aktualizované: 22:04
Sudán, odsúdená kresťanka Foto: ,
Na snímke urobenej z nedatovaného videa sudánskej mimovládnej organizácie dojčí odsúdená Sudánka svoje dieťa, ktoré porodila vo väzení.
debata (1)

Podľa agentúry AP to oznámil advokát 27-ročnej Meriam Ishagovej, ktorej prípad vyvolal vlnu pohnutia a ostré protesty na medzinárodnej scéne. Sú náznaky, že by žena mohla aj s rodinou emigrovať do Spojených štátov.

Odvolací súd vyhovel sťažnosti a zrušil predchádzajúci rozsudok, podľa ktorého mala byť žena popravená obesením. Vykonanie trestu však bolo zároveň odložené o dva roky, aby sa vtedy tehotná Ishagová mohla starať o dieťa, ktoré sa jej neskôr vo väzení narodilo. Pri pôrode bola vraj spútaná reťazami.

Meriam sa narodila moslimskému otcovi, ktorý však s rodinou údajne nežil. Matka ju vraj vychovala ako ortodoxnú kresťanku. Zatkli ju už v auguste 2013 za smilstvo, pretože islamské právo neuznáva jej sobáš s kresťanom za právoplatný. Tento rok vo februári pripojil súd obvinenia z odpadlíctva od viery.

Nad Ishagovou vyniesol ortieľ miestny súd podľa islamského práva v polovici mája. Predtým dostala možnosť sa vrátiť k islamu, čo ale odmietla.

Veľvyslanectvo západných krajín a ochrancovia ľudských práv rozsudok kritizovali. Pod petíciu organizácie Amnesty International žiadajúcej jeho zrušenie sa podpísalo viac ako pol milióna ľudí.

Sudán sa riadi islamským právom šaríja, okolo 95 percent jeho obyvateľov vyznáva islam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Sudán #Meriam Ishagová