Vinné je ucho, nie jazyk, bráni vládu Tusk

Poľský premiér neodstúpi ani neodvolá žiadneho ministra. Donald Tusk v pondelok pripustil, že odpočúvacia aféra, ktorá už desať dní otriasa Poľskom, vyvolala bezprecedentnú politickú krízu.

24.06.2014 07:09
Donald Tusk Foto: ,
Druhý týždeň otriasa vládou Donalda Tuska odpočúvací škandál. Poľský premiér však odmieta odstúpiť.
debata (14)

Napriek tomu sa nechystá obetovať členov svojho kabinetu, ktorých kompromitujú nahrávky zverejňované týždenníkom Wprost.

Tusk dal jasne najavo, že za vážnejší problém považuje nelegálne odpočúvanie vysokých predstaviteľov štátu a hospodárskeho života, ako to, čo si tí pri dôverných rozhovoroch povedali. Obrazne povedané, na vine je podľa neho ucho a nie jazyk.

Doteraz publikované prepisy vrhajú zlé svetlo na Tuskovu stranu Občianska platforma. Vyplýva z nich napríklad, že za odstúpenie jedného prezidentského protikandidáta Tuska a jeho podporu vo voľbách, mimochodom prehratých, mu v roku 2005 štáb budúceho premiéra vyrovnal dlhy nakopené v kampani. Z rozhovoru guvernéra centrálnej banky zase vyplýva, že vládnej strane ponúkol pomoc pri odvrátení hroziacej volebnej porážky, čo by bolo porušením nezávislosti tejto inštitúcie.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Dva škandály v jednom.

Uniknuté rozhovory vystavili skúške aj vzťahy Poľska s jeho spojencami. V jednom z nich šéf diplomacie Radek Sikorski kritizuje prílišné zahraničnopolitické orientovanie sa Tuska na USA. „Vieš predsa, že poľsko-americké vzťahy za veľa nestoja a dokonca sú škodlivé, pretože vytvárajú falošný pocit bezpečia,“ povedal Sikorski bývalému ministrovi financií v rozhovore prešpikovanom nadávkami.

Jacek Krawiec, šéf štátnej petrochemickej spoločnosti PKN Orlen, zase podľa čerstvo zverejneného prepisu nevyberanými slovami hodnotil podľa neho „vazalský vzťah“ maďarského premiéra Viktora Orbána k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v energetickej oblasti. „Orbán mu tak vy…čil, že, k…va, sa mu od toho chvost postaví. Dva jadrové reaktory v Maďarsku, desaťmiliardový úver od Rusov… A, samozrejme, spraví aj South Stream (Rusmi presadzovaný plynovod, ktorý má viesť cez Maďarsko), a to napriek tomu, že EÚ s ním nesúhlasí,“ cituje Wprost Krawieca.

Tusk označil odpočúvanie poľských štátnych predstaviteľov za pokus o prevrat. Na rozdiel od viacerých médií, ktoré pri úvahách o objednávateľovi odpočúvaní špekulujú o expremiérovi Jaroslawovi Kaczyńskom, šéfovi hlavnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť, premiér hľadá vinníkov skôr v zahraničí.

„Jediným cieľom odpočúvaní a ich publikácie je destabilizácia poľského štátu, a to v dostatočne dôležitom momente. Silná pozícia Poľska by mala význam rovnako pri rozhodovaní dotýkajúceho sa Ukrajiny, ako aj nového rozhodovania v Európe,“ cituje ho spravodajský portál Gazeta.

Hoci Kaczyński škandál s odpočúvaniami ihneď využil na volanie po nahradení Tuskovej vlády úradníckym kabinetom, podozrenie, že by za ním stál on, znižuje nepochopiteľné načasovanie. Výbušné nahrávky boli totiž zhotovené ešte pred májovými eurovoľbami, v ktorých, ak by boli v správnom čase použité, Tuskova strana nemusela vyhrať.

„Cieľom nie je podkopanie reputácie vládnej strany, ale ochromenie štátu v prelomovom okamihu pre Európu a Ukrajinu,“ vyhlásil v pondelok Tusk. Podporil tak úvahy tých analytikov, podľa ktorých v čase rozdeľovania dôležitých postov v Európskej únii môže mať záujem o oslabenie Varšavy, známej svojou podporou Kyjeva a pevným postojom k Moskve, predovšetkým Rusko.

Premiér upozornil odpočúvaných politikov a podnikateľov, že za svoje zahanbujúce správanie musia rátať s kritikou verejnosti a voličov. On sám sa však k tomu mieni vrátiť až po obnovení stability štátnych inštitúcií. „Momentálne nebudem vyvodzovať politické dôsledky z vulgárnych výrokov, pretože by to vyvolalo zmätok na politickej scéne,“ dodal.

Škandál narúša chod poľskej vlády

"Je správne, že niekto nahral a zverejnil konverzáciu vysokopostavených ľudí? Nie, nie je. Znamená to, že by sme sa malo tváriť, že sa to nestalo? Nie, nemali,“ povedal pre Pravdu Jakub Krupa, novinár a analytik nadácie Európske fórum.

Aký dosah majú na poľskú politickú scénu zverejnené nahrávky?
Mimoriadne to narúša chod poľskej vlády. Na vnútornej úrovni aj smerom von. Nachádzame sa pritom v situácii, keď riešime ukrajinskú krízu, čo je najzložitejší geopolitický problém za mnohé roky. Všetko závisí od toho, ako sa premiér Donald Tusk a jeho poradcovia k tomu postavia.

Čo môžu urobiť?
Budú tvrdiť, že musíme postupovať spoločne, alebo sa rozhodnú obetovať niektorých ministrov, aby sa zachránili. Azda šéfa rezortu vnútra Bartolomieja Sienkiewicza či ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského. Koaliční ľudovci teraz tiež hrajú dôležitú úlohu. Ich líder Janusz Piechocinski ešte skôr povedal, že ak sa objaví viac kontroverzných nahrávok, očakáva, že vláda odstúpi. A teraz vidíme ďalšie.

Rozsah odpočúvania je skutočne veľký.
Je to až šokujúce, aký rozsiahly je tento škandál. Nie je jasné, kto nahrávky urobil, ani ako sa dostali k médiám, a preto nevieme, aké boli pohnútky na odpočúvanie. Lenže je až neuveriteľné, kto všetko je na nahrávkach. Minister zahraničných vecí, vnútra, bývalý šéf rezortu financií a vicepremiér, šéf poľskej centrálnej banky, hovorca vlády, štátni tajomníci, dôležití poľskí podnikatelia…

O čom to svedčí?
Je správne, že niekto nahral a zverejnil konverzáciu vysokopostavených ľudí? Nie, nie je. Znamená to, že by sme sa malo tváriť, že sa to nestalo. Nie, nemali? Vynorili sa aj dôležité otázky, ktoré by nemali zaniknúť v politickom boji, ktorý sa spustil v súvislosti s nahrávkami. Týka sa to nezávislosti centrálnej banky a aké dohody s ňou politici uzatvárajú. Tiež toho, aký je politický vplyv na štátom kontrolované spoločnosti. Rovnako ako fungujú vládne investičné programy a aká je spolupráca medzi rôznymi štátnymi inštitúciami. Ešte stále nepoznáme celý rozsah a obsah nahrávok, a preto je predčasné robiť konečné závery. Ak to budú len sprosté komentáre, či niečo, čo sa líši od oficiálnych pozícií, problémom je fakt, že ich niekto nahral a zverejnil. Ak sa však prekročí hranica medzi legálnym a nelegálnym, tak to mnohé zmení.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #Radoslaw Sikorski