Islamisti hlásia dobytie rafinérie, iracká vláda to popiera

Islamisti ovládli po desaťdňových bojoch ropnú rafinériu Bajdží na severe Iraku. Oznámil to v utorok ich hovorca s tým, že chcú objekt odovzdať miestnym kmeňom, ktoré ju majú odteraz riadiť. Iracký minister zahraničia Hošjar Zibarí však správu poprel.

24.06.2014 13:03
Irak, rafinéria Foto: ,
Ropná rafinéria v Bajdží na snímke z roku 2009.
debata (6)

Podľa ministra sú v objekte špeciálne jednotky armády. Armáda ohlásila leteckú operáciu na mesto, pri ktorom sa rafinéria nachádza. Spracováva sa v nej ropa ťažená na severe krajiny a zabezpečuje približne tretinu celoštátnej produkcie ropných výrobkov. Prevádzka v nej bolA zastavená minulý týždeň.

Hovorca radikálov z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) povedal, že ISIL pokračuje v postupe k Bagdadu. Bajdží leží zhruba v polovici vzdialenosti medzi metropolou a severoirackým Mosulom, ktorý ISIL drží od 10. júna.

Správa o tom, že ISIL získala Bajdží, sa však objavila už minulý týždeň, avšak 19. júna armáda ohlásila, že rafinériu po 24 hodinách bojov získala späť. Zibarí v utorok povedal, že rafinériu stále kontroluje armáda. Zdroje Al-Džazíra však tvrdia, že ISIL ponúkli 460 vojakom nasadeným na obranu rafinérie bezpečný odchod do kurského Irbílu výmenou za odovzdanie zbraní.

Predstavitelia mesta Bajdží ohlásili, že iracké letectvo b utorok skoro ráno bombardovali niekoľko štvrtí mesta a že pri útokoch zahynulo najmenej 19 civilistov vrátane žien a detí. Televízia Irakíja informovala, že všetkých 19 obetí boli „teroristi“. Cieľom útoku boli údajne radikáli, ktorí sa skrývajú v domoch medzi civilistami.

Dobytie rafinérie by bol strategický úspech ISIL, pretože skupina tým získa prístup k ropným produktom, ktoré môže speňažovať a zároveň nimi zásobovať obyvateľstvo územia, ktorá už ovláda. Okrem severu Iraku je to tiež provincia Anbar západne od Bagdadu.

Ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby vyšetrila pravdivosť správ o tom, že ISIL z výťažkov z ropy v Sýrii a Iraku financuje svoju teroristickú činnosť. „Z médií sa dozvedáme, že teroristické skupiny ovládli ropné polia a sú schopné ropu predávať zahraničným partnerom. To sa rovná finančnému terorizmu, inak sa to nedá vyjadriť. Myslíme si, že by to mala Bezpečnostná rada považovať za vážnu vec,“ povedal Čurkin.

ISIL v Sýrii kontroluje severovýchodné oblasti, kde sa ťaží ropa. Predáva ju údajne svojmu tamojšiemu nepriateľovi, teda sýrskej vláde. Odborníci ju považujú za finančne nezávislú a za jednu z najbohatších teroristických skupín sveta.

Americký minister zahraničia John Kerry v pondelok v Bagdade sľúbil Iraku pomoc USA proti ISIL, avšak s tým, že Iračania urýchlia rokovania o novej koalícii. Premiér Núrí Málikí sľúbil, že vláda vznikne do 1. júla.

BBC získala informácie, že politici horúčkovito pripravujú prvú schôdzu novozvoleného parlamentu na 1. júl a snažia sa dopredu sa dohodnúť na budúcom predsedovi vlády. Podľa spravodajcu britskej stanice to však nemá byť Málikí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #islamisti #ISIL #ropná rafinéria