EÚ potvrdilo, že Albánsko je kandidátom na člena

Ministri zahraničných vecí Európskej únie v utorok potvrdili Albánsku postavenie kandidátskej krajiny. Plynie to zo záverov utorkového rokovania, ktoré sú uverejnené na internete. Eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle k rozhodnutiu európskych ministrov Tirane pogratuloval. "Je to uznanie reformného úsilia, stimul pokračovať ďalej," napísal na Twitteri. Európska komisia odporučila udeliť Albánsku status kandidáta na členstvo v EÚ tento rok 4. júna.

24.06.2014 14:20
debata (25)

Ministri zahraničia v utorok podľa záverov z rokovaní rozhodnutie komisie privítali a rozhodli sa status udeliť. Ich krok ešte musí podporiť summit EÚ, malo by sa tak stať už tento piatok.

Šéfovia diplomacií európskej dvadsaťosmičky zdôraznili, že Tirana by mala zabezpečiť pokračovanie kľúčových reforiem, predovšetkým verejnej správy a súdneho systému, ďalej postúpiť v boji s korupciou a organizovaným zločinom a tiež zlepšovať ochranu majetkových práv, ľudských práv a rovnakého zaobchádzania s menšinami.

Albánsko o kandidátsky štatút požiadalo v roku 2009, proces ovplyvnila pomalosť reforiem justície a boja s korupciou a zločinnosťou. Nová albánska vláda, ktorá vzišla z minuloročných volieb, sa zameriava na reformu justičných orgánov a získava na to finančné prostriedky aj od Európskej únie. Napriek tomu môže trvať ešte roky, kým trojmiliónová krajina – od roku 2009 člen NATO – skutočne do Európskej únie vstúpi.

Česká republika hrozila blokovaním procesu, a to kvôli sporu podniku ČEZ s Tiranou. Problémy sa podarilo odstrániť až na poslednú chvíľu, keď v utorok ráno firma oznámila, že sa s albánskou stranou dohodla na urovnaní.

„Rada zdôraznila význam, aký má pre Albánsko posilňovanie nezávislosti, transparentnosti a zodpovednosti súdnictva, vrátane schopnosti zabezpečiť väčšiu právnu istotu ekonomickým subjektom a posilňovať dôveru investorov,“ stojí v záveroch utorkového ministerského rokovania.

Ministri zahraničia v utorok tiež zdôraznili, že Albánsko ďalej musí zmenšovať počty nelegálnych migrantov do krajín EÚ. Napomôcť musí tiež pri riešení otázky vysokého počtu nepodložených žiadostí o azyl, ktoré občania krajiny v únii podávajú.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Albánsko