Putin sa vyslovil za predĺženie prímeria na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin sa vyslovil za predĺženie týždenného pokoja zbraní na východe Ukrajiny. Podľa šéfa Kremľa k nastoleniu mieru nestačí.

24.06.2014 18:31
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas tlačovej konferencie vo Viedni.
debata (34)

Putin na spoločnej tlačovej konferencii so svojím rakúskym náprotivkom Heinzom Fischerom vo Viedni tiež povedal, že by sa mali konať ďalšie rozhovory medzi znepriatelenými stranami.

Zastavenie paľby na východe Ukrajine je súčasťou mierového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý okrem západných štátnikov už cez víkend podporil aj Putin.

Dohodu o prímerí v pondelok v Donecku uzavreli zástupcovia kyjevského ústredného vedenia s predstaviteľmi doneckej a Luhanskej „ľudovej republiky“.

Putin vo Viedni privítal, že sa zástupcovia Kyjeva so separatistami vôbec prvýkrát stretli. Podľa neho snahy o ukončenie konfliktu musia sprevádzať zásadné rokovania medzi kyjevskou vládou a povstalcami.

Prítomnosť Putina vo Viedni vyvolala podľa agentúry APA aj pokojný protest asi dvoch stoviek ľudí na Námestí hrdinov. „Pokladáme za nevhodné, že je Putin prijímaný. Predovšetkým program jeho pobytu vyvoláva dojem, že všetko sa vracia do obvyklých koľají, ako by sa nič nestalo,“ kritizovala návštevu Rakúska šéfka organizácie Demokratická Ukrajina Anna Jarotská s poukazom na podpis rakúsko-ruských hospodárskych zmlúv, vrátane zmluvy medzi koncernami OMV a Gazpromom a o budovaní plynovodu South Stream. „Človek má pocit, že sa tu predávajú ľudské práva za plyn,“ dodala Jarotská.

Demonštrácie sa podľa APA zúčastnili okrem miestnych Ukrajincov aj Rakúšania, Česi, Slováci, Poliaci, Gruzínci a Čečenci.

Putin sa má v utorok vo Viedni stretnúť okrem iného aj s úradujúcim predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Didierom Burkhalterom.

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier sa pri návšteve Kyjeva vyslovil za to, aby OBSE dohliadala na dodržiavanie prímeria na východnej Ukrajine.

Predpokladom však je prepustenie ôsmich unesených pozorovateľov, zadržiavaných už takmer mesiac proruskými separatistami. Rozšírenej misie OBSE by sa vraj mohlo zúčastniť aj Rusko.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #prímerie #Ukrajina