Poľský parlament vyslovil Tuskovej vláde dôveru

Poľský premiér Donald Tusk v stredu získal dôveru parlamentu. Požiadal o ňu v stredu v súvislosti s odpočúvacím škandálom, ktorý na vládu vrhol nepriaznivého svetlo.

25.06.2014 12:10 , aktualizované: 26.06.2014 07:02
Donald Tusk, Poľsko Foto: ,
Poľský premiér Donald Tusk
debata (7)

Hlasovanie sa uskutočnilo v neskorých hodinách a dôveru vláde vyslovilo 237 poslancov, pričom potrebných bolo 231 hlasov. Iniciatíva bola očividne taktikou Tuska ako ukázať, že napriek uniknutým nahrávkam je jeho koalícia pevná a pripomenul tak tiež opozícii, že nemá dostatok hlasov na zosadenie jeho vlády. Uskutočniť hlasovanie chcel čo najrýchlejšie, keďže vo štvrtok odchádza na summit európskych lídrov v Bruseli. Vtedy už potreboval vedieť, či sa môže o parlament oprieť.

Poľský premiér požiadal v stredu Sejm o vyslovenie dôvery vláde

Poľský premiér Donald Tusk v stredu oznámil, že v súvislosti s aférou okolo odposluchov požiada parlament o vyslovenie dôvery.

Škandál vypukol pred vyše týždňom, keď časopis Wprost začal zverejňovať prepisy tajne zhotovených nahrávok rozhovorov s kompromitujúcimi vyjadreniami členov vlády a iných vysokých činiteľov.

Udalosť podľa prezidenta Bronislawa Komorowského ohrozuje stabilitu krajiny a opozícia mieni Tuskovi a jeho vláde vysloviť nedôveru. Polícia medzitým intenzívne pátra po tom, kto v pozadí celej aféry stojí.

Wprost zverejnil tajne urobené nahrávky z rozhovoru, pri ktorom guvernér národnej banky Marek Belka vlani v lete ministrovi vnútra Bartlomiejovi Sienkiewiczovi sľuboval pomoc vláde pri financovaní deficitu výmenou za odvolanie vtedajšieho ministra financií Rostowského. Ten bol potom na jeseň skutočne z funkcie uvoľnený.

Najnovšie Wprost zverejnil ďalší tajne vytvorený záznam rozhovoru medzi bývalým ministrom dopravy Slawomirom Nowakom, členom predstavenstva plynárenského koncernu PGNiG Andrzejom Parafianowiczom a bývalým veliteľom špeciálnej jednotky Grom Dariuszom Zawadkom.

Vyplýva z neho, že Tuskova Občianska platforma (PO) zaplatila volebné dlhy odstupujúceho prezidentského kandidáta z roku 2005 Zbigniewa Preliga výmenou za to, že tento vplyvný politik podporil vo volebnej kampani Tuska. Šéfom Tuskovho volebného štábu bol vtedy Nowak.

Aféra zasiahla aj ministra zahraničia Radoslawa Sikorského, ktorý podľa odposluchov kritizoval poľsko-americké vzťahy a tiež politiku britského premiéra Davida Camerona.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #odpočúvanie #Donald Tusk #nahrávky #Radoslaw Sikorski