NATO: Rusko stále nerešpektuje medzinárodné záväzky

Moskva podľa Severoatlantickej aliancie ďalej nedodržiava svoje medzinárodné záväzky. Uviedol to generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen pred stredajším druhým dňom rokovania ministrov zahraničia členských krajín aliancie. Tí preto budú musieť posúdiť terajšie vzťahy NATO s Ruskom a rozhodnúť, čo ďalej.

25.06.2014 12:20
Anders Fogh Rasmussen Foto:
Anders Fogh Rasmussen
debata (31)

Rasmussen pri príchode na rokovanie pripomenul, že aliancia v reakcii na ukrajinskú krízu a ruskú anexiu polostrova Krym prerušila praktickú spoluprácu s Moskvou. „Je mi ľúto, že to musím povedať, ale nevidíme známky toho, že by Rusko rešpektovalo svoje medzinárodné záväzky,“ vyhlásil Rasmussen.

Na časť stredajšieho rokovania šéfov aliančných diplomacií pozvali aj ich ukrajinského kolegu Pavla Klimkina. Vysvetliť by mohol mierový plán prezidenta Petra Porošenka a ďalšie aspekty vývoja na východe krajiny.

Rasmussen v stredu pripomenul, že Rusko voči Ukrajine používa nový spôsob vedenia konfliktu. Preto vraj bude aliancie hovoriť aj o tom, ako podobné „nejednoznačné hrozby“ chápať, v budúcnosti včas vedieť rozpoznať a ako sa s nimi vysporiadať. NATO tiež podľa neho posúdi ďalšie možnosti podpory Ukrajiny, vrátane zriadenia nových fondov.

NATO v reakcii na krízu okolo Ukrajiny posilnilo vojenské cvičenia v členských krajinách na východe kontinentu, hliadkovanie v Baltskom aj Čiernom mori a vzdušnú ochranu Pobaltia.

Rastie diskusia o možnom rozmiestnení vojakov spojeneckých krajín na východe NATO.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina #kríza na Ukrajine