V Mexiku chytili narkobaróna, sledoval zápas Mexika na MS

Mexickí vojaci chytili šéfa drogového kartelu v Tijuane Fernanda Sáncheza Arellana, ktorý patril k najhľadanejším pašerákom drog medzi Mexikom a Spojenými štátmi.

25.06.2014 12:31
Arellano, drogy, Mexiko Foto: ,
Luis Fernando Sánchez Arellano, šéf drogového kartelu v Tijuane.
debata

Muža, na ktorého dolapenie bola vypísaná odmena približne 1,7 milióna eur, podľa miestnych úradov chytili v pondelok vo chvíli, keď sledoval zápas Mexika s Chorvátskom na futbalových majstrovstvách sveta v Brazílii.

Tridsaťsedemročný Sánchez Arellano, prezývaný El Ingeniero (Inžinier), bol zatknutý v jednom z domov rezidenčnej štvrti pohraničného mesta Tijuana na pohraničí Mexika a USA. Podľa agentúry AP vojaci do domu vtrhli ešte pred skončením zápasu a drogový boss oblečený v drese národného tímu s tvárami pomaľovanými zelenou, bielou a červenou farbou tak nestačil osláviť víťazstvo Mexika 3–1.

O zatknutí hlavy pašeráckého gangu informoval v utorok šéf mexickej polície Monte Alejandro Rubido, ale neoznámil bližšie podrobnosti. Povedal iba, že Sánchez Arellano mal pri sebe 100-tisíc amerických dolárov v hotovosti.

Kartel v Tijuane založilo začiatkom 90. rokov minulého storočia desať bratov. Klan Arellano Félix, ktorý operuje najmä na pohraničí s USA, má na svedomí stovky vrážd a Fernando Sánchez Arellano ho vedie od roku 2006, kedy bol v USA zatknutý jeho strýko.

Práve tento kartel sa stal predlohou pre oscarový film Traffic – nadvláda gangov. Mexická a americká polícia ale v prvej dekáde 21. storočia začala proti kartelu tvrdo vystupovať a citeľne ho oslabila. Niektorí z bratov sú vo väzení, ďalší prišli o život. Klan prišiel o svoj niekdajší vplyv aj pre vzostup konkurenčného kartelu Sinaloa, ktorý prakticky ovládol podsvetie v Tijuane.

Mexická vláda v poslednom roku zvýšila tlak na drogové gangy a podarilo sa jej zatknúť niekoľko vysoko postavených bossov. Koncom februára polícia zadržala najhľadanejšieho drogového bossa na svete Joaquína Guzmána, prezývaného Drobec (El Chapo). V marci potom mexické bezpečnostné sily zastrelili mocného šéfa drogového gangu na západe Mexika Nazaria Morena a v apríli vodcu drogového gangu Templárski rytieri Enriqua Plancarta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #drogový gang