Sudánku Meriam Ishagovú obvinili z falšovania pasu

Sudánske úrady vraj obvinili Meriam Ishagovú, ktorej súd tento týždeň zrušil trest smrti za konverziu ku kresťanstvu, z falšovania úradných dokumentov. S odvolaním sa na jej právnika o tom informoval spravodajský web BBC. Colníci ženu zadržali v utorok na letisku pri pokuse opustiť s manželom a deťmi krajinu.

25.06.2014 13:45
Meriam Ishagová, Foto:
Meriam Ishagová s deťmi Martinom (18 mesiacov) a novonarodenou dcérou.
debata (1)

Ishagová pri sebe údajne mala provizórne cestovné dokumenty, ktoré už v deň jej prepustenia z cely smrti vystavilo veľvyslanectvo Južného Sudánu. Podľa BBC mala v úmysle vycestovať do USA. Ishagová je teraz podľa oznámenia svojho právnika Elsherifa Aliho stále zadržiavaná vo vyšetrovacej väzbe na policajnej stanici v Chartúme. Manžel s deťmi vraj našli útočisko na juhosudánskej ambasáde. Stredajšie správy pritom hovorili o tom, že Ishagová bola krátko po svojom zadržaní na letisku opäť prepustená.

Podľa veľvyslanectva Južného Sudánu sú cestovné dokumenty v poriadku. Ishagová na ne vraj ako manželka juhosudánskeho občana mala plné právo. Daniel Wani, manžel 27-ročnej Súdánky, má okrem juhosudánskeho tiež americké občianstvo.

Hovorca sudánskeho ministerstva zahraničia Abdulláh Alzareg uviedol, že Ishagová je Sudánka, a nemala by preto používať iný ako sudánsky cestovný pas. „Prišla na letisko v pancierovanom voze amerického veľvyslanectva s ochrankou. Je dosť podozrivé prísť v zahraničnom aute,“ povedal. „Všetci vedia, že je Sudánka. Predstavte si britského občana, ktorý chce niekam vycestovať s provizórnymi dokladmi vydanými Kostarikou. Je to porušenie imigračného zákona kdekoľvek na svete,“ dodal. Úrady vraj ženu pri prepustení vyzvú, aby požiadala o cestovný pas a výjazdné vízum sudánske úrady.

Odvolací súd v pondelok zrušil rozsudok, podľa ktorého mala byť Ishagová popravená obesením. Trest mal byť vykonaný až za dva roky, pretože žena bola v čase vynesenia rozsudku tehotná. Mala tak mať čas sa postarať o svoje čerstvo narodené dieťa. To sa neskôr vo väzení narodilo.

Meriam odmietla konvertovať na islam

Meriam sa narodila moslimskému otcovi, ktorý však s rodinou nežil. Podľa práva šaríja sa má však otcovou vierou riadiť. Matka ju ale vychovala ako kresťanku. Za kresťana sa aj vydala. Zatknutá bola v auguste 2013 za smilstvo, pretože islamské právo platnosť jej sobáša s príslušníkom inej viery neuznalo. Tento rok vo februári pripojil súd obvinenia z odpadlíctva od viery. Nad Ishagovou vyniesol ortieľ miestny súd podľa islamského práva v polovici mája. Predtým dostala možnosť vrátiť sa k islamu, čo ale odmietla. Západné štáty a ochrancovia ľudských práv rozsudok kritizovali. Sudán sa riadi islamským právom šaríja, okolo 95 percent jeho obyvateľov vyznáva islam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #falšovanie #Sudán #Meriam Ishagová