Európske súdy vydali dôležité verdikty o eutanázii

Súdy v Británii a vo Francúzsku v stredu vydali dôležité verdikty, ktoré sa týkajú asistovanej samovraždy a práva na dôstojné ukončenie života nevyliečiteľne chorých.

25.06.2014 14:03
debata

V Londýne najvyšší súd nevyhovel dvom ochrnutým, ktorí chceli zmeniť zákon tak, aby im ho lekári, keď im na ich žiadosť pomôžu zomrieť. Navrhol však parlamentu, aby legislatívu zrevidoval, pretože podľa neho je súčasná prax v rozpore so základnými ľudskými právami.

Vo Francúzsku súd zbavil viny lekára, ktorý bol obžalovaný, že pomocou medikamentov usmrtil sedem pacientov v nemocnici v Bayonne. Britský verdikt sa týkal Paula Lamba a zosnulého Tonyho Nicklinsona, ktorého na súde zastupovala vdova Jane Nicklinsonová.

Obaja chceli, aby krajina zmenila zákony, ktoré kriminalizujú lekára v prípade, že vyhovie žiadosti svojich pacientov a pomôžu im s ukončením života. Sťažovatelia neuspeli, verdikt ale nakoniec napriek tomu môže priniesť prevratnú zmenu britského práva. Sudcovia totiž navrhli parlamentu, aby zákony zrevidoval, pretože podľa nich sú v rozpore so základnými ľudskými právami, ktoré zaručuje Európsky dohovor o ochrane ľudských práv.

Lamb je po autonehode už 20 rokov ochrnutý od krku dole a tvrdí, že trpí neustálymi bolesťami. Nicklinson ochrnul v roku 2005 po mŕtvici. Keď prehral predchádzajúci súd o právo na ukončenie života, odmietol prijímať potravu a vlani zomrel.

Francúzsky súd počas dňa zbavil viny 53-ročného lekára Nicolasa Bonnemaisona, ten bol obžalovaný z usmrtenia siedmich nevyliečiteľne chorých pacientov pomocou injekcií so silnými medikamentmi. V lekárov prospech svedčilo niekoľko príbuzných zosnulých a petíciu za jeho oslobodenie podpísalo 66-tisíc ľudí.

O eutanázii, ktorá je zatiaľ vo Francúzsku nezákonná, sa hovorilo aj v súvislosti s prípadom tetraplegikov Vincenta Lamberta, ktorý je už niekoľko rokov v takzvanom vegetatívnom stave a nevníma. Francúzsky najvyšší správny súd sa síce v utorok vyslovil za odpojenie ochrnutého muža od prístrojov, ktoré ho udržujú pri živote, rozhodnutie ale vzápätí zvrátil Európsky súd pre ľudské práva. Ten Francúzsku nariadil muža neodpájať od prístrojov, kým prípad neprerokuje.

Proti odpojeniu od prístrojov bojujú súdnou cestou Lambertovi katolícki rodičia a súrodenci. Naopak, manželka ochrnutého muža a lekári sa snažia o zastavenie starostlivosti.

Prezident François Hollande sa začiatkom roka vyslovil za prijatie nového zákona, ktorý by umožňoval nevyliečiteľne chorým „ukončiť dôstojne svoj život“. Vláda teraz poverila tím poslancov, aby do konca roka navrhol úpravy zákona z roku 2005, ktorý je podľa nej málo známy, zle pochopený a nesprávne aplikovaný. Eutanázia je teraz legálna v Holandsku, Belgicku a Luxembursku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #eutanázia