Prímerie na Ukrajine ohrozujú útoky povstalcov

Prímerie na východe Ukrajiny síce formálne trvá, ale správy o jeho porušovaní sú stále častejšie.

25.06.2014 17:46
Ukrajina, Doneck, nepokoje Foto: ,
Proruskí ozbrojenci počas rozmiestňovania sa v okolí doneckého letiska.
debata (128)

Podľa ukrajinských novinárov za posledných 24 hodín explodovalo sedem náloží na železničných tratiach v Doneckej oblasti. Povstalci v stredu zaútočili na medzinárodné letisko v Donecku a ostreľujú pozície armády pri Slaviansku a mesta Krasnyj Lyman. Armáda údajne na provokácie nezodpovedá.

Útoky na železničné trate si podľa kyjevského rozhlasu nevyžiadali žiadne obete, ale doprava je vážne narušená. Bombové atentáty sa zamerali hlavne na železničné trate pri meste Horlivka v Doneckej oblasti. V Slaviansku podnikli separatisti niekoľko útokov proti postom ukrajinskej armády, ďalšie incidenty hlásia z mesta Krasnyj Lyman.

Streľba sa v stredu podľa spravodajského serveru Cenzor ozývala aj priamo v Donecku, najmä v okolí miestneho letiska. Prestrelka medzi povstalcami a príslušníkmi Národnej gardy sa strhla v centre mesta Novohrodivka severozápadne od Donecka a v obciach Dmytrivka a Dibrivka. Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin útoky separatistov dôrazne kritizoval na tlačovej konferencii v Bruseli, kde sa zúčastňuje na zasadnutí ministrov zahraničia krajín NATO. Povedal pritom, že ukrajinská armáda prímerie neporušuje a na útoky povstalcov nereaguje. „Dodržiavame naše sľuby,“ povedal Klimkin.

„Provokácie separatistov sú krajne nebezpečné a ohrozujú realizáciu mierového plánu. Pre uvoľnenie napätia okolo Donecka a Luhanska však urobíme maximum, je to mimoriadne dôležité,“ vyhlásil ukrajinský minister.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina