Premiér Renzi bojuje s úsporami

Donedávna problémový člen, teraz takmer hviezda klubu. Politická nestabilita a ekonomické problémy vytvorili z Talianska počas hospodárskej krízy európskeho strašiaka.

26.06.2014 11:00
Matteo Renzi, taliansko, premiér Foto: ,
Taliansky premiér Matteo Renzi je momentálne asi najviditeľnejšou tvárou európskych socialistov.
debata

Zmena prišla v podobe premiéra Mattea Renziho (39). Predsedom vlády, najmladším v talianskych dejinách, sa stal vo februári. A keď jeho ľavicová Demokratická strana vyhrala v máji voľby do europarlamentu, Renziho hlas začal znieť Európou. Aký je silný, sa ukáže už dnes a zajtra na summite EÚ.

"Sme na križovatke medzi tým, že prijmeme dlhé obdobie úsporných opatrení a vysokej nezamestnanosti, alebo urobíme kroky, ktoré podporia hospodárske zotavenie,“ povedal Renzi v talianskom parlamente podľa spravodajskej stránky EUobserver.

Premiér tvrdí, že nechce meniť prísne fiškálne dohody, s ktorým únia súhlasila. Jedným hlasom však dodáva: Sú rôzne spôsoby, ako sa postaviť k pravidlám.

Renzi využíva na šírenie svojho posolstva vhodný čas. Po eurovoľbách sa tvorí nová komisia a obsadzujú vrcholné posty v Európskej únii. To si vyžaduje kompromisy najmä medzi dvoma hlavnými politickými skupinami, európskymi ľudovcami a socialistami. Zdá sa preto, že ozvena Renziho slov doletela aj do Berlína ku konzervatívnej kancelárke Angele Merkelovej.

"Nemecká vláda súhlasí, že Pakt stability a rastu ponúka skvelé podmienky s jasným rámcom na jednej strane a zároveň umožňuje flexibilitu na druhej strane,“ citovala agentúra Reuters zo včerajšieho prejavu Merkelovej v parlamente.

Taliansko preberá od 1. júla predsedníctvo EÚ. Podľa agentúry DPA by chcel mať Renzi aj preto rýchlo vyriešenú otázku obsadenia hlavných postov v únii. Premiér podporuje ľudoveckého kandidáta Jeana-Clauda Junckera na šéfa Európskej komisie, hoci sa netají výhradami k nemu. Môže sa však stať, že Rím získa funkciu šéfky európskej diplomacie, ktorú by obsadila súčasná talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová.

Predseda vlády Renzi zatiaľ obratne pracuje s tým, že na domácej ani európskej scéne nemá žiadneho vyzývateľa. "Jeho kritici majú dilemu, či mu odporovať, veď momentálne sa zdá, že je pre Taliansko jedinou nádejou,“ povedal pre Pravdu Geoff Andrews, expert na taliansku politiku. "Musí však ukázať, že je schopný robiť reformy,“ pripomenul autor knihy Nenormálna krajina: Taliansko po Berlusconim.

Čo získa Slovensko?

  • Maroš Šefčovič je kandidátom na post v novej Európskej komisii, je jej súčasným podpredsedom a viedol kandidátku Smeru v eurovoľbách, podľa informácií Pravdy sa v súvislosti s ním hovorilo o portfóliu hospodárske a menové záležitosti a euro
  • Miroslav Lajčák, slovenský minister zahraničných vecí, by mohol byť kandidátom na post šéfa diplomacie EÚ, aj jeho meno už v bruselských kuloárov padlo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Talianska vláda #Matteo Renzi #socialisti