Kerry: Rusko musí žiadať od separatistov odzbrojenie

Americký minister zahraničia John Kerry po stretnutí so svojím francúzskym kolegom vo štvrtok povedal, že Rusko by malo "v najbližších hodinách" vyzvať separatistov na Ukrajine, aby sa odzbrojili.

26.06.2014 13:36
John Kerry Foto: ,
John Kerry.
debata (132)

„Plne sme sa zhodli, že je rozhodujúce pre Rusko, aby v najbližších hodinách ukázalo, že chce prispieť k odzbrojeniu separatistov, povzbudiť ich, aby sa odzbrojili, vyvať, aby zložili zbrane a stali sa súčasťou legitímneho procesu,“ povedal Kerry v Paríži. Dodal tiež, že lídri EÚ prediskutujú možné sankcie proti Moskve na summite v Bruseli, ktorý sa začne vo štvrtok. „Musia byť pripravené,“ skonštatoval. Podľa vlastných slov však uprednostňuje spoluprácu Spojených štátov, Európy, Ruska a Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok požiadal parlament o zrušenie rezolúcie umožňujúcej vojenský zásah ruských vojsk na Ukrajine na ochranu tamojšej ruskej menšiny potom, čo sa obe strany ukrajinského konfliktu dohodli na týždňovom prímerí. Ruský líder takto vyjadril podporu Porošenkovmu mierovému plánu tesne pred summitom EÚ, ktorý bude zvažovať aj prijatie ďalších sankcií voči Rusku.

Podľa analytikov už tiež ruský líder nepotrebuje hrozbu prípadnej invázie na ochranu ruských záujmov na Ukrajine, keďže mierový plán predpokladá decentralizáciu moci a garancie pre ruskú menšinu. Regionálna autonómia umožní ukrajinským ruskojazyčným oblastiam zablokovať prípadný vstup krajiny do NATO, čoho sa Moskva obáva. Putin zároveň vyzval aj na predĺženie prímeria a na uskutočnenie rokovaní medzi vládou v Kyjeve a proruskými separatistami.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #john kerry #Ukrajina