Kyjev predĺžil prímerie, povstalci prepustili inšpektorov OBSE

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny prepustili štvorčlenný tím pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorý mesiac zadržiavali.

27.06.2014 08:00 , aktualizované: 14:29
OBSE, Ukrajina, Borodaj Foto: ,
Jeden z členov OBSE misie na Ukrajine vystupuje z vozidla popri premiérovi samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandrovi Borodajovi.
debata (16)

V noci na piatok o tom s odvolaním sa na predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky informovala agentúra AFP. Podľa agentúry DPA kyjevská kancelária OBSE potvrdila, že pozorovatelia sú skutočne na slobode. V zajatí naďalej zostáva ešte iná skupina pozorovateľov OBSE.

„Boli prepustení bez akýchkoľvek podmienok,“ citovala AFP premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandra Borodaja. Prepustení inšpektori, ktorými sú Švajčiar, Dán, Estónec a Turek, sú vraj teraz v hoteli v Donecku, teda v meste, ktoré je pod kontrolou separatistov. Do rúk povstalcov padli členovia misie OBSE 26. mája v Doneckej oblasti. O tri dni neskôr potom separatisti zajali ďalší tím OBSE, ktorý pôsobil v Luhanskej oblasti.

Proruskí ozbrojenci zadržali už 25. apríla vo východoukrajinskom Slaviansku sedem pozorovateľov OBSE. Zo zdravotných dôvodov najprv prepustili Švéda, ostatných unesených prepustili 3. mája.

Kyjev predĺžil prímerie, čaká sa rokovanie

Ukrajinský prezident v Bruseli novinárom povedal, že po návrate do Kyjeva a po konzultácii s bezpečnostnými poradcami predĺži o ďalšie tri dni prímerie.

Ukrajinská rada národnej bezpečnosti a obrany už predtým oznámila, že záväzok zastavenia paľby, ktorý mal vypršať v piatok ráno, bol predĺžený o 12 hodín s tým, že najvyššie ukrajinské vedenie rozhodne o ďalšom postupe.

Prímerie, pôvodne iba jednostranné, vyhlásil prezident Petro Porošenko minulý piatok večer. V pondelok sa po vzájomnej dohode sprostredkovanej Ruskom a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) k zastaveniu paľby pripojili aj východoukrajinskí ozbrojenci. Celý týždeň sa ale v Doneckej a Luhanskej oblasti bojovalo a z porušovania dohody sa obe strany obviňovali navzájom.

Porošenko je ochotný uzavrieť mierovú zmluvu s hocikým

Ukrajinský prezident Porošenko je pripravený uzavrieť mierovú zmluvu s kýmkoľvek, pretože nechce premrhať žiadnu šancu na dosiahnutie mieru. Porošenko to v predvečer podpisu asociačnej zmluvy s Európskou úniou povedal v rozhovore s televíziou CNN. Potvrdil zároveň, že ruskú anexiu Krymského polostrova neuznáva. „Krym je ukrajinský,“ povedal prezident.

„Stanovisko (ruského prezidenta Vladimira) Putina je občas celkom pragmatické a občas veľmi emotívne,“ pokračoval Porošenko. „Pokúšam sa vystihnúť okamihy, keď je Putin skôr pragmatický ako emotívny,“ dodal. Pokiaľ ide o vyjednávanie s povstalcami, je prezident optimistický. „Počas niekoľkých týždňov, možno mesiacov, môžeme mať mierovú zmluvu,“ konštatoval Porošenko.

Všetky povstalecké oddiely na ukrajinskom území sú podľa neho ruské. „Sú to ruskí občania, vodcovia separatistov sú z ruskej tajnej služby. Ak toto bude pokračovať, nastane skutočná vojna,“ zdôraznil.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #separatisti