Tisíce Afgancov demonštrovali proti volebným podvodom

Tisíce ľudí vyšli v piatok do centra afganskej metropoly Kábul, kam prišli podporiť prezidentského kandidáta Abdulláha Abdulláha, ktorý označil nedávne voľby hlavy štátu za podvod.

27.06.2014 16:15
Afganistan, Abdulláha Abdulláh Foto: ,
Podporovatelia prezidentského kandidáta Abdulláha Abdulláha
debata

Prívrženci bývalého ministra zahraničných vecí sa zhromaždili pred prezidentských palácom a skandovali heslá proti volebnej komisii a končiacemu prezidentovi Hámidovi Karzajovi. Ten podporil Abdulláhov návrh obrátiť sa na OSN v záujme zopakovania volieb, ktoré poznačili obvinenia z veľkých podvodov zo strany organizátorov a úradov.

Spor obnovil etnické napätie medzi Tadžikmi, ktorí podporujú Abdulláha, a Paštúnmi, ku ktorým patrí jeho rival, bývalý ekonóm Svetovej banky Ašraf Ghání.

Abdulláh obvinil Gháního, že náskok v júnovom druhom kole prezidentských volieb získal podvodom. Podľa neoficiálnych výsledkov bol rozdiel medzi nimi asi milión hlasov. V prvom kole pritom zvíťazil Abdulláh, keď si zabezpečil 45-percentný zisk.

Medzinárodní pozorovatelia sa však už vyjadrili, že zaznamenali podvody na oboch stranách, čo by mohlo ohroziť prvé demokratické odovzdanie moci v Afganistane. Oficiálne výsledky budú známe až v stredu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #protest #prezidentské voľby #Kábul #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní #Hamíd Karzaj