Srbi odhalili sochu vrahovi rakúskeho následníka trónu

Srbi v Bosne a Hercegovine odhalili v piatok v Sarajeve sochu srbského študenta Gavrila Principa, ktorý 28. júna 1914 zastrelil rakúskeho následníka trónu Františka Ferdinanda d'Este a jeho manželku, čo viedlo k rozpútaniu prvej svetovej vojny.

27.06.2014 21:18
Bosna, Sarajevo, Gavrilo Princip, 1. svetová vojna Foto: ,
Herec Jovan Mojsilovic napodobňuje atentát Gavrila Principa z 28. júna 1914, ktorému v Sarajeve odhalili sochu.
debata (126)

Odhalenie sa uskutočnilo v predvečer spomienky na jej sté výročie. Dvojmetrovú bronzovú sochu 19-ročného Principa postavili na východe Sarajeva. „Títo bojovníci za slobodu pred sto rokmi nám udali smer, ktorým sme išli nasledujúcich sto rokov,“ povedal Nebojsa Radmanovič, srbský člen trojčlenného bosnianskeho predsedníctva. Na slávnostnom odhalení sa zúčastnilo asi tisíc ľudí.

V Sarajeve si 100. výročie prvej svetovej vojny oficiálne pripomenú v sobotu koncertom Viedenskej filharmónie, na ktorej sa ako hosť zúčastní aj rakúsky prezident Heinz Fischer. Lídri Srbska a bosnianskej Republiky srbskej túto udalosť bojkotujú. Srbi usporiadajú vlastné spomienkové ceremónie vo východnom meste Visegrad, kde odhalia mozaiku zobrazujúcu Principa.

Odboj obyvateľov Bosny a Hercegoviny proti Rakúsku-Uhorsku podporovalo Srbsko. Keď 28. júna 1914 navštívil rakúsky následník trónu František Ferdinand d'Este s manželkou Sarajevo, srbský študent Gavrilo Princip ich zastrelil. Nemecko vyzvalo Rakúsko-Uhorsko, aby tvrdo zakročilo a prisľúbilo mu pomoc. Rakúsko-Uhorsko vypovedalo následne Srbsku vojnu, ktorá začala prvý veľký medzinárodný konflikt vo svete.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #František Ferdinand #Gavrilo Princip