Vatikán zbavil kňazstva arcibiskupa Wesolowského pre pedofíliu

Vatikán zbavil bývalého pápežského nuncia v Dominikánskej republike, poľského arcibiskupa Józefa Wesolowského kňazských povinností a previedol ho do laického stavu.

27.06.2014 21:28
Dominican Republic Vatican Church Abuse Foto: ,
Józef Wesolowski
debata (18)

Vysoký rímskokatolícky hodnostár čelí obvineniu, že na karibskom ostrove sexuálne zneužíval mladých chlapcov. Ide podľa agentúr o prvý trest namierený tak vysoko medzi pápežských legátov.

Vatikán v piatok oznámil, že Wesolowského uznala vinným Kongregácia pre náuku viery, ktorá vykonáva interné vyšetrovanie zločinov v radoch cirkvi. Teraz emeritný pápež Benedikt XVI. behom dvoch rokov (v rokoch 2011 a 2012) zbavil kňazských povinností štyri stovky duchovných pre obvinenia zo zneužívania detí.

Podľa vatikánskeho rozhlasu skončil „prvý stupeň súdneho konania v kanonickom procese“. „Trestné konanie vo vatikánskych súdnych orgánoch bude pokračovať, akonáhle bude vynesený konečný rozsudok kanonického procesu,“ dodal rozhlas s odvolaním sa na tlačové stredisko Svätej stolice.

Wesolowski sa dočkal aj obmedzenia osobnej slobody. „Doteraz prežíval relatívnu slobodu pohybu. Vzhľadom k rozsudku, ktorý spomínaná vatikánska kongregácia teraz vyslovila, budú voči bývalému nunciovi prijaté všetky príslušné opatrenia, zodpovedajúce vážnosti jeho kauzy,“ dodáva sa podľa Rádia Vatikán v tlačovom komuniké.

Wesolowski, ktorý má dva mesiace na odvolanie proti prepusteniu z klerického stavu, je rodený Poliak, ale zároveň je občan Vatikánu, takže sa na neho vzťahujú trestné sankcie tohto mestského štátu. Wesolowski, ktorý je zatiaľ najvyšším hodnostárom Vatikánu, ktorý je oficiálne vyšetrovaný pre sexuálne zneužívanie detí, bol z Dominikánskej republiky odvolaný vlani v auguste terajším pápežom Františkom. Dominikánska republika požaduje jeho vydanie, čo ale Vatikán odmieta.

Wesolowski bol vatikánskym diplomatom od roku 1980. V Domini­kánskej republike bol od roku 2008 a pred tým bol pápežským nunciom v Kazachstane, Tadžikistane, Kirgizsku, Uzbekistane a Bolívii.

Dominikánske úrady tiež vyšetrujú ďalšieho poľského kňaza a Weselowského priateľa Wojciecha Gila, ktorý bol v máji odvolaný z horskej farnosti v Juncalite pre to, že ho miestni obyvatelia obvinili z obťažovania miništrantov. Údajne tiež bral miništrantov do domu Wesolowského. Gila vo februári zatkla polícia v Poľsku na základe medzinárodného zatykača.

18 debata chyba