Sobotňajšie zrútenie domu v Dillí má už 19 obetí

Sobotňajšie zrútenie dvoch domov v indickej metropole Dillí si vyžiadalo najmenej 19 obetí na životoch. Záchranné tímy vybavené zbíjačkami aj lopatami v nedeľu podľa agentúry AP pátrajú po ďalšej viac ako desiatke osôb, ktoré pravdepodobne zostávajú pod sutinami.

28.06.2014 16:17 , aktualizované: 29.06.2014 08:48
debata (1)

V sobotu sa najskôr zrútil schátraný štvorposchodový dom, pod ktorého troskami zahynulo 11 ľudí. Nešťastie prežil iba jeden človek. Objekt sa zosunul v dôsledku stavebných prác na susednom pozemku. Neskôr sa zrútil tiež rozostavaný dvanásťposchodový obytný dom. Nešťastie mohli zaviniť aj prudké búrky, ale úrady príčinu ešte len vyšetrujú.

Štyria robotníci zahynuli na mieste a ďalší štyri podľahli svojim zraneniam po prevoze do nemocnice. Hospitalizovaných bolo 12 osôb. Doteraz bolo z druhého zrúteného domu vyprostených 26 živých murárov a pátranie po ďalších pokračuje. Na hľadaní ďalších obetí aj cez noc pracovalo zhruba 300 policajtov a hasičov.

Prípady zrútenie budov nie sú v Indii ničím neobvyklým. Niektorí stavitelia zneužívajú vysoký dopytu po bývaní a laxné stavebné predpisy a kontroly v krajine k znižovaniu kvality prác na úkor kvantity, k používaniu nekvalitných materiálov alebo k navyšovaniu budov o nepovolené ďalšie poschodia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #zrútená budova