Líbyjčan podozrivý z útoku na konzulát v Líbyi je už v USA

Muž podozrivý zo zorganizovania krvavého útoku na americký konzulát v Líbyi, pri ktorom v roku 2012 zahynuli štyria Američania vrátane veľvyslanca, je od soboty vo federálnej väzbe v Spojených štátoch.

28.06.2014 19:33
debata (24)

Ako informoval hovorca generálneho prokurátora Bill Miller, podozrivého militanta Ahmada Abú Chatalláha previezli z americkej vojenskej lode do súdnej väzby vo Washingtone. Pred súd by sa mal postaviť ešte v sobotu poobede. Chatalláha obvinili zo zabitia štyroch osôb na americkej pôde, z vlastníctva zbraní a poskytovania podpory terorizmu. Prezident Barack Obama už vyhlásil, že bude čeliť „plnej váhe“ amerického právneho systému.

Chatalláha zadržali v rámci špeciálnej operácie na predmestí Bengází ešte 15. júla a na vojenskom plavidle USS New York ho previezli do Spojených štátov. Líbya operáciu kritizovala ako narušenie jej suverenity. Líbyjský minister spravodlivosti Salíh al-Marghání trvá na tom, že zadržaného musia Spojené štáty vrátiť a musí byť súdený v Líbyi. Ide o kľúčovú osobu stojacu za útokom z 11. septembra 2012 v Bengází, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec Christopher Stevens ako aj traja ďalší Američania. Na útoku sa mal Chatalláh osobne podieľať.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #USA #atentát #Benghází