Proruskí povstalci porušili prímerie, zabili troch vojakov

Dočasné prímerie na Ukrajine bolo opäť porušené, keď proruskí separatisti zabili pri útoku najmenej troch ukrajinských vojakov.

28.06.2014 20:06 , aktualizované: 21:30
Ukrajina, Slaviansk,  vojak, strelec, zbraň Foto: ,
Na archívnej snímke proruský ozbrojenec v Slaviansku.
debata (359)

Útok malými zbraňami a mínometnou paľbou sa odohral pri vojenskom stanovišti neďaleko východného mesta Slaviansk. „Výsledkom útoku na stanovišti pri Slovjansku sú traja mŕtvi príslušníci ukrajinských síl, štvrtý je zranený,“ povedal hovorca armády Oleksij Dmitraškovsky.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predĺžil v piatok večer prímerie na východe Ukrajiny o ďalších 72 hodín, čo znamená do pondelka 22:00 večer miestneho času. Porošenko tak urobil po návrate z Bruselu, kde podpísal s EÚ ekonomické časti asociačnej dohody. Prímerie predĺžil po konzultáciách s ministrom obrany a Bezpečnostnou radou štátu. Proruskí separatisti už tiež vyhlásili, že sú ochotní predĺžiť prímerie, ktorého platnosť vypršala v piatok večer. Ukrajinská vláda si ponechala právo prímerie kedykoľvek zrušiť v oblastiach, kde sú jeho podmienky porušované.

Separatisti prepustili ďalších štyroch pozorovateľov OBSE

Proruskí separatisti prepustili v sobotu druhú skupinu štyroch pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Spravodajské agentúry to uvádzajú s odvolaním sa na tlačové centrum samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Prepustení pozorovatelia sú už podľa svedkov v meste Doneck, kde sa ubytovali v hoteli. Povstalci zadržali osem pozorovateľov ešte koncom mája, pričom prví štyria sa dostali na slobodu v piatok. Prepustenie všetkých zadržiavaných je jednou z požiadaviek ukrajinskej vlády aj Európskej únie.

359 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #proruskí ozbrojenci