Severná Kórea sa chystá súdiť dvoch amerických turistov

Komunistická Severná Kórea oznámila, že sa chystá súdiť dvoch zadržaných Američanov, ktorí v ​​krajine údajne vykonávali nepriateľské činy.

30.06.2014 11:11
debata

Informovala o tom oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Termín súdu neuviedla.

Podľa KCNA dospelo vyšetrovanie amerických turistov Millera Matthewa Todda a Jeffreyho Edwarda Fowleho k záveru, že podozrenie ohľadom ich nepriateľských činov proti totalitnej krajine sa potvrdilo – s pomocou dôkazov aj ich výpovedí, dodala KCNA bez ďalších podrobností. Aké „činy“ údajne spáchali, KCNA nespresnila.

Obaja muži boli zadržaní tento rok v apríli a obaja do KĽDR prišli ako turisti. V Severnej Kórei si odpykáva pätnásťročný trest nútených prác americko-kórejský misionár Kenneth Bae, ktorého zadržali v novembri 2012 a neskôr ho uznali vinným, že sa „pokúšal zvrhnúť severokórejskú vládu“.

Fowle prišiel do krajiny 29. apríla a v júni oznámili severokórejské úrady, že ho vyšetrujú v súvislosti so spáchaním činov, ktoré boli v rozpore s turistickým vízom. Diplomatické zdroje uviedli, že bol 56-ročný Fowle zadržaný, pretože nechal v hotelovej izbe bibliu.

Dvadsaťštyriročný Miller prišiel do KĽDR 10. apríla na turistické vízum. Hneď na letisku ho ale roztrhal a kričal, že chce požiadať o azyl.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #súd #Američania