Ukrajinská armáda útočí proti rebelom, Putin hovorí o práve na sebaobranu

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok konštatoval, že Rusku a jeho európskym partnerom sa nepodarilo presvedčiť ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby predĺžil prímerie na východe Ukrajiny.

01.07.2014 08:09 , aktualizované: 16:52
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Pro-ruskí ozbrojenci v bojovom nasadení vo východoukrajinskom Donecku, 1. júla 2014.
debata (568)

V noci na utorok podľa agentúry Reuters Porošenko uviedol, že armáda zaútočí a ukrajinské územie získa späť. Pokoj zbraní, ktorý sa oficiálne skončil v pondelok o 21:00 SELČ, bol opakovane porušený. Z nedodržiavania podmienok sa vzájomne obviňovali separatisti aj armáda. Tá podľa ukrajinských médií už na prezidentov pokyn začala bojové operácie proti rebelom.

„Zaútočíme a našu krajinu oslobodíme. Rozhodnutie nepokračovať v prímerí je našou odpoveďou na teroristov, ozbrojencov a banditov,“ uviedol Porošenko. Prímerie ukrajinský prezident nepredĺžil aj napriek pondelkovému telefonátu so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, s ktorým sa na pokračovaní pokoja zbraní údajne zhodol.

Porošenko po telefonickom rozhovore s Putinom zvolal stretnutie bezpečnostných predstaviteľov krajiny, s ktorými o možnosti ďalšieho prímeria rokoval. Ešte pred začiatkom schôdzky čelil od niektorých účastníkov výzvam, aby ho nepredlžoval, lebo armáda počas pokoja zbraní zaznamenávala len straty. Ukrajinské ministerstvo zahraničia na Twitteri uviedlo, že od začiatku prímeria 20. júna zahynulo 27 vojakov.

Porošenko viní povstalcov zo zmarenia mierového plánu

„V posledných desiatich dňoch sme Donbasu, Ukrajine a celému svetu ukázali, že tento konflikt, ktorý bol vyprovokovaný zvonku, chceme vyriešiť pokojne,“ povedal Porošenko. Dodal, že povstalci svojimi „bezohľadnými činmi zmarili jedinečnú šancu realizovať mierový plán“.

„Po konzultáciách o situácii som sa ako vrchný veliteľ (ozbrojených síl) rozhodol, že vláda nebude v jednostrannom dodržiavaní pokoja zbraní pokračovať,“ vysvetlil ukrajinský prezident. Ten týždenné prímerie vyhlásil v piatok 20. júna, v pondelok 23. júna prisľúbili zastaviť bojové operácie aj povstalci. V piatok 27. júna potom Porošenko prímerie predĺžil do pondelka 30. júna.

Vládne jednotky ostreľujú pozície rebelov

Vládne jednotky už začali ostreľovať pozície rebelov na východe Ukrajiny z diel a údermi letectva, uviedol v utorok ráno šéf ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytro Tymčuk. Podľa agentúry Unian dodal, že po desaťdňovom prímerí bojovnosť povstalcov prudko opadla. V dedine Karlovka v Doneckej oblasti boli podľa agentúry RIA Novosti nasadené tanky.

Povstalci v Luhanskej oblasti podľa agentúry Interfax zajali reportérku a kameramana nezávislej kyjevskej televízie.

Putin: Zodpovednosť za násilie nesie Porošenko

Ruský prezident Vladimir Putin v prejave pred ruskými diplomatmi utorok vyhlásil, že plnú zodpovednosť za násilie v jeho krajine teraz nesie práve Porošenko, ktorý sa rozhodol obnoviť vojenské operácie proti proruským povstalcom.

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP, Maxim Zmeyev
Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin.

„Bohužiaľ, ja a moji európski kolegovia sme ho nedokázali presvedčiť, že cesta k stabilnému, silnému a trvalému mieru nevedie cez vojnu,“ povedal Putin ruským veľvyslancom, ktorých prijal v Moskve.

Doteraz podľa neho Porošenko nemal priamu zodpovednosť za konflikt na východe Ukrajiny, teraz však prevzal plnú vojenskú i politickú zodpovednosť za ďalší vývoj. Putin tiež zdôraznil, že Rusko bude pokračovať v ochrane záujmov ruských občanov v zahraničí.

Putin obvinil Kyjev aj z neodôvodneného vydierania Ruska ohľadne ceny zemného plynu. Ukrajinu prirovnal k Iraku, Líbyi a Sýrii. Vyhlásil, že Rusko bude naďalej chrániť práva Rusov v zahraničí, a to celou škálou prostriedkov.

„Chcem, aby všetci pochopili, že naša krajina bude aj naďalej energicky chrániť práva Rusov, našich krajanov v cudzine, a to s využitím celého arzenálu prostriedkov: od politických a ekonomických až po humanitárne operácie, s ktorými počíta medzinárodné právo, až po právo na sebaobranu,“ povedal Putin.

568 debata chyba
Viac na túto tému: #rebeli #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko