Francúzskeho exprezidenta Sarkozyho zadržala polícia

Francúzska polícia v utorok podľa agentúry AFP zadržala bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, aby ho vypočula v prípade vyšetrovania korupčnej a odpočúvacej kauzy.

01.07.2014 08:59 , aktualizované: 10:53
Nicolas Sarkozy Foto: ,
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na snímke z 25. júna tohto roku odchádza z Národného zhromaždenia.
debata (12)

Zadržanie údajne môže trvať 24 hodín s možnosťou jedného predĺženia. Ide o bezprecedentný krok voči bývalej hlave štátu.

Polícia v prípade od pondelka vypočúva aj Sarkozyho advokáta Thierryho Herzoga, dvoch členov prokuratúry Gilberta Aziberta a Patricka Sassousta.

Sarkozy prišiel ráno pred ôsmou hodinou SELČ na protikorupčné oddelenie polície v Nanterre. Polícia zisťuje, či sa Sarkozy nesnažil od prokuratúry získať dôverné informácie výmenou za prísľub prestížneho postu a či niekto Sarkozymu nedal informáciu o odpočúvaní jeho telefonátov.

Francúzskeho exprezidenta odpočúvali pre podozrenie, že na jeho volebnú kampaň v roku 2007 prispel mnohými miliónmi eur vtedajší líbyjský vodca Muammar Kaddáfí. Sarkozy podozrenia niekoľkokrát poprel.

Sarkozy trvá na tom, že podozrenia sú politicky motivované. Podľa BBC zadržali francúzskeho exprezidenta v čase, keď sa čoraz častejšie objavujú špekulácie, že Sarkozy sa vráti do politického života a postaví sa do čela Únie za ľudové hnutie (UMP).

Profil Nicolasa Sarkozyho

Za päť rokov vlády (máj 2007-máj 2012) sa z politickej hviezdy stal jedným z najmenej populárnych prezidentov francúzskej piatej republiky. Vyslúžil si prezývku hyperprezident pre svoje angažmán v mnohých väčších medzinárodných problémoch; doma ale tento pravicový prezident presadil veľa nepopulárnych krokov a nesplnil mnoho sľubov, takže kreslo vo voľbách v roku 2012 už neobhájil.

V zahraničnej politickej scéne sa zapísal pozitívne, okrem iného vrátil Francúzsko do štruktúr NATO, dohodol pokoj zbraní v rusko-gruzínskom spore o Južné Osetsko a výrazné bolo za neho aj predsedníctvo Francúzska v EÚ. Francúzsko tiež ako prvá krajina v roku 2011 vyslala svoje stíhačky nad občianskou vojnou zmietanú Líbyu.

Doma sa zviditeľnil napríklad ťažením proti nelegálnym prisťahovalcom, v ktorom si v mnohom nesadol s krajnou pravicou; presadil tiež zákon o zákaze zahaľovania moslimských žien či penzijnú reformu zvyšujúcu vek odchodu do dôchodku z 60 na 62 rokov. Neustál ekonomickú krízu, keď v januári 2012 ratingová agentúra Standard & Poor?s odobrala Francúzsku najvyšší rating AAA.

Nicolas Paul Stéphane Sarkozy de Nagy-Bocsa sa narodil 28. januára 1955 v Paríži maďarskému šľachticovi a Francúzke grécko-židovského pôvodu. Vyštudoval právo na parížskej univerzite Paris X Nanterre; úrad advokáta ale nevykonával dlho.

Na politické kolbište vstúpil ako 23-ročný, keď sa stal starostom parížskeho predmestia Neuilly-sur-Seine ako člen neogaullistickej strany Združenie pre republiku (RPR, dnes UMP; strane od decembra 2004 do mája 2007 tiež predsedal). V roku 1983 sa stal na tejto radnici starostom, ktorým bol až do mája 2002. V roku 1988 bol prvýkrát zvolený za poslanca Národného zhromaždenia.

Prvý ministerský úrad zastával u premiéra Eduarda Balladura, keď od marca 1993 do mája 1995 šéfoval ministerstvu rozpočtu a bol zároveň hovorcom vlády. Do vlády zasadol opäť až v máji 2002, kedy sa stal ministrom vnútra (do marca 2004); potom do novembra 2004 šéfoval ministerstvu financií. Od júna 2005 do marca 2007 bol opäť ministrom vnútra, ako sa v máji 2007 stal prezidentom.

Pozornosť vzbudil Sarkozy aj tým, keď sa v prezidentskom úrade vo februári 2008 oženil s talianskou speváčkou a exmodelkou Carlou Bruniovou (46); v októbri 2011 sa im narodila dcéra Julia. Z predchádzajúcich dvoch manželstiev má Sarkozy troch synov.

Po porážke v prezidentských voľbách v roku 2012 sa stiahol z politiky. Tento rok sa ale začali objavovať správy, že by mohol ašpirovať na ďalší prezidentský mandát vo voľbách v roku 2017.

Politické body na všetkých frontoch stratil tento rok na jar. Po zistení, že vyšetrovatelia odpočúvali niektoré jeho telefonické hovory kvôli údajnému nelegálnemu financovaniu jeho niekdajšej kampane, prirovnal postup vyšetrovateľov k praktikám bývalej tajnej služby Stasi vo východnom Nemecku.

Vyšetrovatelia sa zaoberajú niekoľkými kauzami, v ktorých figuruje Sarkozyho meno v súvislosti s nelegálnym financovaním jeho kampane v roku 2007 aj v roku 2012; objavilo sa aj podozrenie, že na jeho prezidentskú kampaň v roku 2007 prispel aj niekdajší líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí.

Vlani na jar bol Sarkozy vypočúvaný ako podozrivý kvôli zneužitiu peňazí miliardárky a dedičky kozmetického gigantu L'Oréal Liliane Bettencourtovej pre svoju volebnú kampaň v roku 2007. V októbri vyšetrovanie Sarkozyho zastavili, u ostatných osôb obvinených v kauze ale pokračovalo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Nicolas Sarkozy