Sarkozyho obvinili z korupcie, hrozia mu roky väzenia

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy bol v noci na stredu formálne obvinený z korupcie, úplatkárstva a porušenie služobného tajomstva.

02.07.2014 09:17 , aktualizované: 10:34
Sarkozy Foto: ,
Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho previezli v policajnom aute na vyšetrovanie.
debata (13)

S odvolaním sa na vyhlásenie justície to uviedli francúzske médiá, podľa ktorých Sarkozymu môže hroziť až desaťročné väzenie. Vyšetrujúci sudcovia exprezidenta neumiestnili pod súdny dozor a budú ho vyšetrovať na slobode. Sarkozy obvinenia popiera.

Obvinenie zo strany vyšetrujúcich sudcov podľa francúzskeho práva predpokladá, že proti podozrivému existujú závažné a nezvratné skutočnosti, z ktorých možno vyvodzovať jeho podiel na spáchaní trestného činu. Podozrivý sa stáva činiteľom trestného konania.

Podobné obvinenie, ktoré vo Francúzsku vedie spravidla k súdnemu procesu, je ranou pre Sarkozyho prípadných ambícií vrátiť sa do čela opozičnej pravice a kandidovať v budúcich prezidentských voľbách.

Policajti odovzdali Sarkozyho vyšetrujúcim sudcom v Paríži po tom, čo ho od utorkového rána 15 hodín zadržiavali a vypočúvali v sídle protikorupčnej polície v parížskom predmestí Nanterre. Sudcovia uznali, že existujú potrebné dôkazy a Sarkozyho začali formálne vyšetrovať pred možným procesom. Skoro ráno okolo 2:00 SELČ bol exprezident prepustený a bude vyšetrovaný na slobode.

Vyšetrujúci sudcovia zároveň obvinili aj Sarkozyho advokáta Thierryho Herzoga a zástupcu prokuratúry Gilberta Aziberta.

Sarkozyho prípad sa týka predovšetkým podozrenia, že sa prostredníctvom Herzoga pokúsil získať tajné informácie o očakávanom rozhodnutí kasačného súdu v jednej svojej právnej kauze výmenou za prísľub prestížneho postu v Monaku pre Aziberta. Išlo o vyšetrovanie, či od najbohatšej ženy Francúzska Liliane Bettencourtovej, dedičky kozmetickej firmy L'Oreal, prijal peniaze na podporu svojej volebnej kampane v roku 2007.

Protikorupčná polícia tiež preverovala, či niekto neoprávnene neinformoval Sarkozyho o tom, že jeho telefonické hovory vlani odpočúvali. Toto mimoriadne opatrenie týkajúce sa bývalého prezidenta justície, vzbudili v prípade podozrenia, že bývalý líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí financoval Sarkozyho víťaznú volebnú kampaň v roku 2007. Hlavou štátu bol Sarkozy do roku 2012.

Náhly obrat vo vyšetrovaní podozrení z korupcie, ktoré sa začalo 26. februára, prichádza v čase, keď Sarkozyho stále viac spomínali ako možného záchrancu svojej opozičnej konzervatívnej strany UMP, tá sa ocitla v bezprecedentnej kríze v dôsledku škandálu okolo falošných faktúr.

Sarkozyho meno sa objavuje vo vyšetrovaní šiestich rôznych prípadov. Najviac sa v poslednej dobe v médiách pretriasali vyšetrovania údajných podvodov vo financovaní jeho prehratej volebnej kampane v roku 2012, kedy sa uchádzal o druhé funkčné obdobie a prehral sa socialistom Francoisom Hollandom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Francúzsko #Nicolas Sarkozy