Samovražedný útočník v Kábule zabil 8 ľudí, 13 zranil

Najmenej osem mŕtvych a trinásť zranených si v stredu vyžiadal bombový útok samovraha na autobus prevážajúci armádnych zamestnancov v afganskom hlavnom meste Kábul. K útoku sa vzápätí prihlásilo povstalecké hnutie Taliban. Informovala o tom agentúra Reuters.

02.07.2014 11:45
Afganistan, Kábul, výbuch, autobus, bomba Foto: ,
Afganskí vojaci sa chystajú na odpratať autobus, ktorý poškodil samovražedný výbuch v centre Kábulu.
debata

Výbuch otriasol značne stráženou oblasťou v centre afganskej metropoly neďaleko miestnej univerzity v čase silnejúcej aktivity Talibanu a neistoty ohľadom výsledkov druhého kola tamojších prezidentských volieb. Tie mali oznámiť v stredu, ale kvôli podozreniu z podvodov ich volebná komisia zatiaľ odložila.

Abdulláh Abdulláh, bývalý minister zahraničia a jeden z dvoch kandidátov, ktorí sa prebojovali do druhého kola prezidentských volieb, už varoval, že bude výsledky hlasovania bojkotovať. Voľby sa v Afganistane konali 14. júna.

Abdulláh vyhral prvé kolo 5. apríla so značným náskokom a teraz tvrdí, že jeho súperovi, niekdajšiemu ministrovi financií Ašrafovi Ghanímu, sa jeho stúpenci pokúsili dopomôcť k víťazstvu falošnými hlasmi.

Druhý mandát afganského prezidenta Hamída Karzaja sa končí a voľby mali predstavovať prvé demokratické odovzdanie moci v krajine, ktorá je stíhaná ozbrojenými konfliktami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #prezidentské voľby #Kábul #bombový útok #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní