NSA legálne odpočúvala cudzincov, tvrdí agentúra

Špionážny odposluchový program americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) zameraný proti cudzincom je legálny, hoci niektoré jeho časti sú "takmer na hrane". Podľa denníka The Washington Post to konštatovala nezávislá americká agentúra PCLOB (Ochrana and Civil Liberties Oversight Board), ktorá dohliada na dodržiavanie občianskych slobôd a ktorá prezidentovi Barackovi Obamovi radí z rozhodnutí Kongresu.

02.07.2014 15:00 , aktualizované: 15:45
NSA, USA, Amerika, Washington Foto: ,
Špionážny odposluchový program americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) zameraný proti cudzincom je legálny, hoci niektoré jeho časti sú "takmer na hrane".
debata (8)

Správa agentúry PCLOB za sporné body výzvedného programu označuje „neznámy a teoreticky rozsiahly“ zber e-mailov a telefonátov, ktoré Američania viedli s ľuďmi v zahraničí. The Washington Post upozornil, že nezávislá expertná agentúra vo svojich pripomienkach nevypočula žiadosti aktivistov obhajujúcich ľudské práva a súkromie. Naďalej je tak napríklad možné bez súdneho povolenia prehľadávať komunikáciu Američanov, ktorú NSA získala.

Americký denník tiež s odkazom na novo zverejnené dokumenty uviedol, že NSA mala vo svojich aktivitách oveľa väčšiu voľnosť, než sa doteraz predpokladalo. Podľa tajnej správy amerického súdu pre činnosť spravodajských služieb FISA z roku 2010 mala rozviedka oprávnenie vykonávať výzvednú činnosť proti takmer všetkým štátom. Výnimkou sú Kanada, Británia, Austrália a Nový Zéland, ktoré majú so Spojenými štátmi príslušnú dohodu o nesledovaní.

Zo špionáže NSA boli vyňatí len členovia výzvednej aliancie Five Eyes (FVEY), ktorej členmi sú popri USA aj Kanada, Británia, Nový Zéland a Austrália. Ale aj dohoda o nevykonávaní vzájomnej špionáže má svoje výnimky. Systém NSA na sledovanie komunikácie síce automaticky vylučuje monitorovanie telefonátov z členských štátov, pre ich 28 teritórií a závislých území to ale neplatí. Dokument NSA z roku 2013 to vysvetlil tým, že takáto filtrácia hovorov by systém spomalila.

Aféru okolo americkej výzvednej praxe rozpútali informácie, ktoré vyniesol bývalý analytik NSA Edward Snowden. Ten sa teraz pred americkou justíciou ukrýva v Rusku, ktoré mu poskytlo azyl.

India protestuje proti údajnému americkému odpočúvaniu

India v stredu oficiálne protestovala proti odpočúvaniu indickej vládnej strany, ktoré podľa tlače Amerike zabezpečovala americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA). Predvolanému predstaviteľovi amerického veľvyslanectva v Dillí úrady zdôraznili, že si žiadajú vysvetlenie správy o týchto údajných odposluchoch. S odvolaním sa na zdroj indického ministerstva zahraničia to uviedli agentúry AFP a Reuters.

„Očakávame, že dostaneme odpoveď. V prípade potvrdenia pravdivosti týchto správ (v tlači) očakávame tiež ubezpečenie, že sa to už v budúcnosti nestane,“ citoval Reuters nemenovaného vysokého indického predstaviteľa.

NSA dostala v roku 2010 súhlas odpočúvať komunikácie v 193 štátoch. V Indii mala osobitne sledovať nacionalistickú hinduistickú indickú ľudovú stranu (BJP) súčasného premiéra Naréndra Módího, uviedla nedávno americká tlač s odvolaním sa na dokumenty zverejnené bývalým spolupracovníkom NSA Edwardom Snowdenom.

India protestovala už v júli a novembri 2013 proti údajným odpočúvaniu NSA, ktorých terčom boli podľa dokumentov Snowdena indické misie pri OSN v New Yorku a ambasáda vo Washingtone. Washington zakaždým odpovedal, že skúma, čo všetko môže povedať o svojich špionážnych programoch, ale žiadne informácie nakoniec neoznámil, uviedol v stredu zdroj indického ministerstva zahraničia.

Americká ambasáda v Dillí sa k stredajším indickým tvrdeniam odmietla vyjadriť. „Ako býva zvykom, Spojené štáty nekomentujú dvojstranné diplomatické komunikácie s hostiteľskou vládou,“ vysvetlil AFP hovorca amerického veľvyslanectva.

Nové napätie okolo odposluchov NSA prichádza v čase, keď americký minister zahraničia John Kerry pripravuje návštevu Indie. Bude rokovať v Dillí pred septembrovým prvým stretnutím indického premiéra s americkým prezidentom Barackom Obamom v Spojených štátoch.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #NSA #USA #India #edward snowden